• Kell-e mindíg a szemüveg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Papp Júlia doktornő. Kislányom most 7 éves, és másfél éve lett szemüveges. Rövidlátó, az első szemüvege -0,5-ös volt. Most -2. Több orvosnál voltunk, az egyik azt mondta, nyugodtan vegye le a szemüveget, hogy néha erőltesse a szemét, ezáltal látása nem fog nagyobb mértékben romlani. A másik orvos azt mondta, hogy semmiképpen ne vegyük le, mert ha erőlteti a szemét, akkor a szemgolyója gyorsabban fog növekedni, így látása is sokkal nagyobb mértékben fog romlani. Mennyi időre vehető le a szemüveg, vagy egyáltalán levehető-e, milyen mértékben befolyásolja ez a romlást? Másfél év alatt 1,5 dioptria romlás normális, milyen dioptria várható így felnőtt korára? Tv, számítógép befolyásolja-e, jobban romlik-e a szeme? Tehetünk-e valamit, hogy ne romoljon ilyen mértékben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: egy aggódó apuka.

        WEBBeteg szakértő válasza a látásprobléma témában

        Tisztelt kérdező! Több tényezőt kell tekinteni, hogy tisztán láthassunk ebben a kérdéskörben. Valóban több nézőponttal, felfogással találkozhatunk a folyamatos szemüveg viselést illetően.

        A rövidlátósság (myopia) egyik típusa a szem tengelyének ?eltéréséből? fakad. A tengelyhossz változása általában a testhossz változásával szinkron változik, nő. Ilyen esetben természetes a rövidlátósság fokozódása ? egyre erősebb dioptriájú szemüveg szükségessége. Érdemes ultrahanggal lemérni és követni (körülbelül hathavonta) a szem tengelyhosszának változását. Jelentős fokú progresszió, fokozódás esetén felvetődhet az ínhártya megtámasztásával járó műtét kérdése.

        A gyerek esetében ? akik több dioptriányi alkalmazkodó képességgel bírnak ? nehéz lehet a rövidlátás mértékét, a szemüveg dioptriáját pontosan meghatározni. Gyakori, hogy a kisfokú mínuszos lencsével pillanatnyilag tisztábban lát a gyermek és ezt, a túl erős lencsét választja a későbbi szemüveg dioptriájának. Ennek kivédésére érdemes (bár nem kellemes a procedúra) időnként pupillatágításban ismételten lemérni a szem fénytörését, és ennek ismeretében kérni a gyerkőcöt a kényelmes dioptria kiválasztására. Törekedni kell arra, hogy a tábla elolvasásához szükséges legkisebb dioptriájú, leggyengébb ? ?még éppen jó? - lencsét válassza ki lehetőség szerint.

        Gyakran felvetődő kérdés (amiről megoszlanak a vélemények): Mikor használja feltétlenül a szemüvegét? Közelre szemüveg nélkül is jól lát, akkor mi értelme a szemüveg viselésének? Közelre nézés során a szem összetett, egymásra épülő folyamatsorral reagál: a szemlencse törőereje módosul, a pupillák tágassága változik, a két szem tengelye a fókuszálás során összetér. Ha közelre nem viseli a szükséges szemüveglencsét, akkor a folyamat egyensúlya felbomolhat. Bár élesen lát közelre, tehát a szemlencse törőerejének nem kell módosulni, de ezzel együtt a két szem tengelye sem fog a természetes módon közelíteni egymáshoz. Ennek köszönhetően az összetérítő szemizmokat nem használja megfelelően, csökken a konvergencia (összetérítő) képessége. Ezen túlmenően a ?nem használt? belső szemizmok miatt fokozódhat a hajlam a kifele kancsalításra is. A megfelelő távoli korrekció viselésével, közeli munka során is a szem természetes alkalmazkodó képességét fogja használni: megfelelően működnek a külső és belső szemizmok. Tehát érdemes mind távolra, mind közelre viselni a szemüveget - természetesen mérlegelve a sérülésveszélyt (küzdősportok, labdajátékok, úszás stb.). A szemüveg viselése illetve nem viselése a dioptria változásának mértékét nem befolyásolja - a szem lesz fáradékonyabb, jellegzetes panaszok jelentkeznek. A televízió, számítógép túlzott használata természetesen egyik gyereknek sem tesz jót függetlenül attól, hogy szemüveget kell-e viselnniük vagy sem.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-06 13:30:14; Megválaszolva: 2010. május 06., 13:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: