• gyermek szem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot,Doktor Nő!
        Kislányom 3 éves,és az utóbbi időben vettem nála észre(elég ritka),hogy ha teljesen jobbra,és közben felfelé néz,akkor a bal szemgolyója feljebb van ,mint a jobb.De csak ha jobbra néz.Ellenkező esetben rendben van.Mi lehet az oka?Vagy milyen kezelés,kivizsgálás szükséges egy 3 éves kislánynak?Lehet ez kancsalság?Válaszát előre is köszönöm.  

        Üdv: Szilvia

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! A kancsalságnak számtalan fajtája ismert - leegyszerűsítve: nem  párhuzamos a szemállás bizonyos tekintési irányokban. A leggyakoribb valóban a "vízszintes" szemmozgásért felelős egyenes szemizmok eltérése - a belefe és kifele kancsalítás. Emellett a ferde szemizmok bonyolult rendszerének az egyensúlya is felborulhat, amikor csak bizonyos szélsőséges tekintési irányba történő nézéskor jelentkezik az eltérés. Jellegzetesen egyes izmok vagy izomcsoportok "túlműködése" következtében az adott szem feljebb helyezkedhet el. Sok esetben nincs szükség beavatkozásra - egyszerűen kerülni kell a megterhelő tekintési pozíciót. Mindezek mellett előfordulhat a beidegzési rendszer "felsőbb szintjének", a szemizmok finom szabályozásnak az eltérése is. Első lépésben érdemes lenne szemészeti szakrendelést felkeresni ahol ellenőrzik a látást, a fénytörését mindkét szemnek, a térlátást. Majd a kilenc fő tekintési irányban a szemek állását. Az eredményektől függően kell a további lépéseket eldönteni (pl. prizmás szemüveg, takarás) vagy esetleg "csak" megfigyelés. Szükség esetén neurológiai kivizsgálás is javasolt a szemészeti vizsgálatot követően.


        Dr. Kocsis István
        urológus

        Dr. Kocsis István

        Kérdés: 2010-05-03 10:14:41; Megválaszolva: 2010. május 03., 10:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: