• Kontaktlencse használat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az lenne a kérdésem, hogy kontaktlencse viselése közben lehet-e szaunázni (infra, finn, gőz), nem okoz valamilyen károsodást a magas hőfok a lencsének, és ez által a szememnek?

        WEBBeteg szakértő válasza a kontaktlencse témában

        Tisztelt kérdező!

         

        A kontaktlencséknek több típusa létezik. Vannak kemény, gázáteresztő és lágy kontaktlencsék. Manapság a lágy lencsék viselése gyakoribb, mivel ezek kényelmesebb viselést nyújtanak. Ezek között is igen széles kínálatból válogathatunk. Az egyes lencséknek más az anyaguk, víztartalmuk, oxigénáteresztő képességük, valamint a viselési idejük. Általában azt szoktuk javasolni, hogy szaunában ne viseljenek a kliensek kontaktlencsét! A melegtől a lencsék gyorsan kiszáradnak, amely irritációt okoz, valamint a nedves, nyirkos helyen lévő gombák megtelepedhetnek a lencsén, amelyek később súlyos elváltozásokat okozhatnak. Jó megoldást a napi lencse adhat, amelyet a szaunázás idejére behelyezünk, majd végeztével rögtön kidobunk. Egyes vélemények szerint a nagyon magas oxigénáteresztő-képességű lencsékkel is nyugodtan lehet szaunázni, megfelelő nedvesítés mellett (cseppek használatával), én azonban személy szerint nem tanácsolnám ezt. Nem kockáztatnám meg, hogy valami baja legyen a szememnek!

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-04 10:37:55; Megválaszolva: 2010. május 04., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: