• Szürke hályog, sárgafolt és...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok. Szemüveges, -2.5 dioptria mindkét szemre.Már tavaly nyár óta ködösen látok a bal szememmel. 2009 decemberében vizsgálták  meg a szememet a Tömő utcai ambulancián és többek között a következőket írták a kezelőlapra:  o.d. : ép státusz. o.sin. halvány első segmens, lencsében fokozott hátsókérgi homály és maghomály, retina: minimális epiretinaális membrán látható VÉL:Cat incip, ERM o.sin. Diagnózis : Sárgafolt és hátsó pólus sorvadás.  Az orvos megkérdezte, hogy érte e valamilyen fizikai sérülés a szememet illetve hogy szedtem e szteroidokat. Nem történt fizikai sérülés,  gyógyszereket nem szedtem, meg ha lehet kerülöm is - válaszoltam. Cukros sem vagyok. Nincsenek hiánybetegségeim, az átlagosnál szerintem egészségesebben táplálkozok. Én a dohányzást kérdeztem tőle, de azt mondta hogy biztos nem attól van, bár ajánlja a leszokást mivel nem tesz jót a makulának sem. Azóta már le is tettem. Az orvos azt is mondta, hogy ne reménykedjek a javulásban, arra viszont hogy milyen ütemben fog romlani ő sem tudott válaszolni. Időszakosan ill. panasz estén kontrollt javasolt. A bal szemem ha nem is napról napra de azért csak romlik. Sajnos a sok beteg miatt nem tudtam eleget beszéni a doktorral, így én a következőket kérdezném Öntől: 1. fog betegsége kiváltó ok lehet ilyen szembetegségnél? 2. Idegesség, stressz lehet e  oka  ilyen szemproblémának? 3. A bal szemem pupillája szemmel láthatóan nagyobb mint a jobb szememé. Következménye ez a betegségemnek? 4. Az interneten nagyon sok gyógyszerrel/gyógyhatású készítménnyel találkozni amiket szürkehályogra és makula degenerációra is javasolnak pl. Ocuvite Lutein, Lookseen, Bilutin Forte, Bilace,  Aloe Activator (szemcsepp amiről azt is irták, hogy visszájára fordítja szürkehályogot), Ginkgo Biloba. Ezek érnek is valamit vagy csak felesleges pénzkidobás? 5.Ön szerint lehet e lassítani, megállítani esetleg a visszájára lehet e állítani a látás romlását? Ha igen ahoz mit kell tennem? 6.Találkozott e már a munkája során, vagy tud e olyan hitelesnek mondható esetet, amikor a szürkehályog műtét nélkul elmúlt. Köszönöm a segítségét.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt kérdező!







        Dr. Papp Júlia, szemész
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2010-02-18 21:17:54; Megválaszolva: 2010. február 18., 21:17

        Tudjon meg többet: szemészeti probléma

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Válófélben lévő feleségem a hétvégén két éves gyermekemet úgy adta át, hogy a gyerek beteg! Sűrű zöldes váladék ürül az orrából. Valamiféle román cseppekben adható gyógyszert is mellékelt. Nem merek rá megesküdni, de talán...
        Kedves Doktornő! Anyukámat 2 hete műtötték meg szürke hályoggal 71 évesen.Azóta is homályosan lát és a szaruhártya is megvastagodott a műtét következtében A kezelőorvos azt mondta, hogy ezt egyrészt az okozhatja, hogy a szervezete a...
        Tisztelt Doktornő! Látásommal soha nem volt probléma. Most egy rendezvényen volt lehetőség szemvizsgálatra ahol a gép - dioptriát mért. Aztán néztek v.mi prizma tesztet is ahol előbb + irányba mozdult majd félig eltűnt a második vonal....
        Csaba vagyok Debrecenből érdeklődni szeretnék arrol hogy nekem lézeres szemütétem volt 2005 ben és 2012 ben romlott a szemem torz fényérzékeny lett a szemem a a fényforás körül reggel szines karikát látok a világitó tárgyaknál sokkal...
        Tisztelt Hölgyem/Uram! A páromnak az egyik felső szemhéján egy pattanás-szerűség nőtt a szempillák tövében. Kérdésem az lenne, mi a teendő vele, hogyan lehetne eltüntetni?
        Üdvözlöm! Utánaérdeklődtem a szememben található pigmentszálnak. Azt az információt kaptam, hogy ez lehet az un. membrana pupillaris persistens.(Nem orvostól származó információ) Ennek utána néztem de elég érdekes dolgokat találtam...
        Tisztelt Címzett! 20 éves férfi vagyok, kb. 15 éve túl intenzíven használom a számítógépet, a szemem fehérje része évek óta véreres és estére nagyon fáradt, olyan mintha egész nap gyulladásba lenne (szemhéjszéli gyulladásra gondolok...
        Tisztelt Doktornő/Úr! 2006 óta kötőhártya gyulladásként kezelték a szemem (sokszor begyulladt), de nem javult.Most szövettan vételével kiderült, hogy Ocularis Malt lymphoma, follicularis non-Hodgkin lymhomas betegségem van.Doxycillin...
        Egyik ismerősömnek a jobb szeme olyan furán csillog és ezt már több fotón is észrevettem az lenne a kérdésem hogy ez a coats-betegség csak a fény miatt ilyen? Ez után a cikk után vettem észre...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: kb. 15 perce egy LED-es lámpát felkapcsoltam és pont a szemembe világítottam vele. A lámpa típusa: SmallSun ZY-1401. 14 kis fényforrás van benne. A neten azt olvastam, hogy ennek 260...
        Tisztelt Doktornő! Mit jelent az, hogy mindkét szemen a látóélesség megfelelő korrekcióval 5/70. Ha mindkét szemen -10,5 a dioptria és cilinder is van rajta ez eléri azt a határt? Üdv.K. Andrea
        Tisztelt Dr.Nő/Dr.Úr! Segítségüket szeretném kérni, 19 hetes kismama vagyok. 2-3 napja szemárpa alakulhatott ki a bal szemem alsó, belülső részén. Pattanáshoz hasonlító,kis golyócska,ami nyomásra fáj, néha ég,viszket és szúr. A szemem...
        Tiszteletem! Egy "érdekes" problémával fordulnék Önhöz.A jobb szememben található egy pigment szál. Úgy tudom,hogy ez születésem óta ott van. A kérdésem a következő: Lehetséges lenne ezt a szálat műtéti úton eltávolítani?
        Kedves Doktor Nő/ Doktor Úr! Korábban viseltem kontaktlencsét már, azonban akkor a sima (nem tórikus) mellett döntöttünk a szemészeten, melyet én szerettem volna tórikus lencsére cserélni ezért elmentem a szemészetre (Jelenleg csak...
        Bár 7 éves korom óta viselek szemüveget, csak 12 évesen mondta ki rólam egy szakorvos, hogy tompalátó vagyok. A kisgyerekkori fotóimon nem kancsalítottam, amióta azonban szemüveget viselek, eléggé keresztbe állnak a szemeim. Lényegében már...
        Tisztelt Cím! Kérdésem az lenne hogy a H3300 és H 5440 kódú látáscsökkenés után lehet e adókedvezményt érvényesíteni? Férjem egyik szemébe üvegszilánk ment 1999 09.16-án .A másik szeme épp.2000 ben volt bizottság előtt aki a...
        Üdvözlöm! Hogyan vizsgálják a térlátást hivatásos vezetői engedély megszerzésénél? Milyen estközökkel? Esetleg sztereogramokkal? Azért kérdezem,mert a 3d-s filmeket látom,de a sztereogramokat nem,tehát valószínűleg gyenge a...
        1981ben születtem ikerterhességből mindkettőnknél 3hónapos korban retinoblastómát diagnosztizáltak.Kérdésem az lenne mennyi esélyem van hogy nem öröklődik tovább ez a betegség,illetve hová forduljak hogy megállapítsák
        Barátom kb. másfél hete vett észre egy mm-es barnás foltot a szemfehérjén, szinte közvetlenül az írisz mellett, illetve a napokban több anyajegyet fedezett fel a testén. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi miatt alakulhat ki ilyen, és mit lehet...
        Jó napot kívánok! Már 5-6 éves koromban szemtengelyferdülést diagnosztizáltak a jobb szememre, azóta szemüveget viselek és lassan, de javult a szemem a sok év alatt. A problémám, hogy 2 évvel ezelőtt voltam szemvizsgálatra, akkor a...