• Szürke hályog, sárgafolt és...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok. Szemüveges, -2.5 dioptria mindkét szemre.Már tavaly nyár óta ködösen látok a bal szememmel. 2009 decemberében vizsgálták  meg a szememet a Tömő utcai ambulancián és többek között a következőket írták a kezelőlapra:  o.d. : ép státusz. o.sin. halvány első segmens, lencsében fokozott hátsókérgi homály és maghomály, retina: minimális epiretinaális membrán látható VÉL:Cat incip, ERM o.sin. Diagnózis : Sárgafolt és hátsó pólus sorvadás.  Az orvos megkérdezte, hogy érte e valamilyen fizikai sérülés a szememet illetve hogy szedtem e szteroidokat. Nem történt fizikai sérülés,  gyógyszereket nem szedtem, meg ha lehet kerülöm is - válaszoltam. Cukros sem vagyok. Nincsenek hiánybetegségeim, az átlagosnál szerintem egészségesebben táplálkozok. Én a dohányzást kérdeztem tőle, de azt mondta hogy biztos nem attól van, bár ajánlja a leszokást mivel nem tesz jót a makulának sem. Azóta már le is tettem. Az orvos azt is mondta, hogy ne reménykedjek a javulásban, arra viszont hogy milyen ütemben fog romlani ő sem tudott válaszolni. Időszakosan ill. panasz estén kontrollt javasolt. A bal szemem ha nem is napról napra de azért csak romlik. Sajnos a sok beteg miatt nem tudtam eleget beszéni a doktorral, így én a következőket kérdezném Öntől: 1. fog betegsége kiváltó ok lehet ilyen szembetegségnél? 2. Idegesség, stressz lehet e  oka  ilyen szemproblémának? 3. A bal szemem pupillája szemmel láthatóan nagyobb mint a jobb szememé. Következménye ez a betegségemnek? 4. Az interneten nagyon sok gyógyszerrel/gyógyhatású készítménnyel találkozni amiket szürkehályogra és makula degenerációra is javasolnak pl. Ocuvite Lutein, Lookseen, Bilutin Forte, Bilace,  Aloe Activator (szemcsepp amiről azt is irták, hogy visszájára fordítja szürkehályogot), Ginkgo Biloba. Ezek érnek is valamit vagy csak felesleges pénzkidobás? 5.Ön szerint lehet e lassítani, megállítani esetleg a visszájára lehet e állítani a látás romlását? Ha igen ahoz mit kell tennem? 6.Találkozott e már a munkája során, vagy tud e olyan hitelesnek mondható esetet, amikor a szürkehályog műtét nélkul elmúlt. Köszönöm a segítségét.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt kérdező!







        Dr. Papp Júlia, szemész
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-02-18 21:17:54; Megválaszolva: 2010. február 18., 21:17

        Tudjon meg többet: szemészeti probléma

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tiszteletem. Olyan kérdésem lenne hogy Belsö árpa jött a szememre és tetrán kenöcsöt kaptam. Doktor Úr azt monta hogy alsó szemhéjam belsejére tegyek egy kicsit és pislogjak de amint pislogtam nagyon elkezte csipni a szemem és kicsit zavar is...
        Jónapot! A bal szememmel tökéletesen látok viszont a jobb szememmel csak homályosan [a jobb szememmel nem nagyon tudok olvasni de a tárgyakat látom(homályosan)] Ilyen látással Kaphatnék személyautóra, vagy robogóra jogosítványt?
        Tisztelt Dr.Pap Julia Szeretném megkérdezni hogy kihez fordulhatók mivel a gyermekem látóideg gyuladást kapot most szegedre járunk már január otta de nem történik semmi kihez fordulhatók akkki tényleg éert ehez a betegséghez mert szegeden nem...
        Tisztelt Doktornő! 2011. december 21-én bal szememet retinaleválással műtötték szilikonolaj feltöltéssel amit 2012. június 18-án lebocsátottak. Azóta fej megmozgatásakor és lehajláskor olajfoltokat és fekete pontokat látok. Körülbelül 6...
        4 éves kislányom nagyon közelről színezett rajzolt,ezért elvittűk szemészetre. A doktornő géppel megnezte a szemét és közölte hogy a gyerek semmit nem lát közelre,ezért kórházba kell mennünk. Szeptember 1 re kaptunk a kórházba...
        2013.dec-ben 180fokban a szemnyomás emelkedése miatt lefagyasztották, bár az orvos azt mondta ez nem befolyásolja a meglévő látásomat.Eddig egyedül közlekedtem, vásároltam, olvastam,ma már mindezzel nem rendelkezem, és a szemnyomásom 5-re...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném tudni,hogy a Magnapress készüléket, az előírt módon használhatom-e a szürke hályog megelőzésére.Eddig semmi problémám nem volt a szememmel.De szeretném elkerülni. Ha igen akkor szeretnék egy szemorvost...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kisfiam szeme tavaly májusban kezdett viszketni, folyton dörzsölte. A szemén időnként pirosság is jelentkezett, illetve a szemkörnyéke néha még ki is sebesedett. Háziorvosunk többféle szemcseppett is felírt neki,...
        Tisztelt doktornő/doktorúr! Olyan panasszal fordulnék önhöz, hogy a bal szemgolyóm felső része fáj kb. egy hete. A nap folyamán nem igazán veszem észre, leginkább akkor amikor este lefekszem és aludni szeretnék. Nem égő érzés, leginkább...
        Kedves Doktor Úr/Nő, Édesapám egyik szeme bevérmesedett és látható egy kis hólyag is. Ezenkivül egy kissé be is sárgult.A vérmesedés előtt délibábot látott, majd a következő fázis a szédülés volt amelyet enyhe fejfájás követett. A...
        Tisztelt Dokror Nő/Úr! A minap felfigyeltem arra hogy a szememen van egy szürkés esetleg barnás folt. Talán régebb óta ott van, de mintha nőtt volna, de mivel nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget így nem is nagyon figyeltem. Egyébként...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Ha kimegyek a szabadba, néhány perc után látászavarom támad. Voltam szemészeten. az olvasó szemüvegem +4 a távoli 1.5 de hiába teszem fel a távollátót mégis homályosan, elmosódottan látok közelre és távolra is. 2...
        A jobb szemem a kony csatornanal tobb napja viszked es agy kicsit voros Fojamatos viszkedo erzes
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kontaktlencsét viselek kb. 20 éves korom óta (36 vagyok). Másfél hete reggel vettem észre, hogy a bal szememmel homályosan látok. Másnap délután vettem egy műkönnyet, aminek a használata után pár órával nagyon...
        Tisztelt Szakértők! Én egy 33 hetes kismama vagyok. Egy nagyon fontos kérdést szeretnék feltenni, ugyanis hallottam egy-két dolgot azzal kapcsolatban, hogy bizonyos szem betegségeknél csak császármetszéssel lehet egy kismamának szülni. Nekem...
        Kedves Doktor nő/Doktor úr! 6,5 éves koraszülött kisfiamat többször is lézerezték retinaleválás miatt élete első 4 hónapjába, aminek hatására jelenleg az egyik szemére vak a másikkal kb. 3-5 %-ot lát. Az utóbbi időben egyre gyakrabban...
        Tisztelt doktor úr/nő! Néhány napja a bal szemem előtt megjelent egy fekete folt. Amerre nézek az arra "úszik", mondhatjuk, hogy követi a szemem mozgását. Amint ráakarok fókuszálni eltűnik. Amikor kezd lemenni a nap, vagy sötétebb helyen...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Cukorbetegség miatt „lézerezték” a szemem, majd fél évvel ezelőtt szürkehályoggal műtottek. Állítólag jól sikerült, de egy ödéma keletkezett pont az éleslátás helyén. Erre azt mondták, lehet, hogy...
        néhány hete kezdődő szemproblémám okáról szeretnék tájékozódni. A bal szemem bevérzik, de nem vészesen, és fájdalmas, de nem a szemgolyóm, nem szúró érzés, inkább körülötte belül, mintha a csont, vagy valami izomzat fájna....
        A jobb szememmel élesebben látok mint a bal szemmel ha letakarom a jobbot a ballal már például nem látom rendesen, (inkább homályosan) a pár méterre lévő kisebb órát míg a jobban teljesen jól. Már kiskoromban is észrevettem de nem akkor...