• Szürke hályog, sárgafolt és...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok. Szemüveges, -2.5 dioptria mindkét szemre.Már tavaly nyár óta ködösen látok a bal szememmel. 2009 decemberében vizsgálták  meg a szememet a Tömő utcai ambulancián és többek között a következőket írták a kezelőlapra:  o.d. : ép státusz. o.sin. halvány első segmens, lencsében fokozott hátsókérgi homály és maghomály, retina: minimális epiretinaális membrán látható VÉL:Cat incip, ERM o.sin. Diagnózis : Sárgafolt és hátsó pólus sorvadás.  Az orvos megkérdezte, hogy érte e valamilyen fizikai sérülés a szememet illetve hogy szedtem e szteroidokat. Nem történt fizikai sérülés,  gyógyszereket nem szedtem, meg ha lehet kerülöm is - válaszoltam. Cukros sem vagyok. Nincsenek hiánybetegségeim, az átlagosnál szerintem egészségesebben táplálkozok. Én a dohányzást kérdeztem tőle, de azt mondta hogy biztos nem attól van, bár ajánlja a leszokást mivel nem tesz jót a makulának sem. Azóta már le is tettem. Az orvos azt is mondta, hogy ne reménykedjek a javulásban, arra viszont hogy milyen ütemben fog romlani ő sem tudott válaszolni. Időszakosan ill. panasz estén kontrollt javasolt. A bal szemem ha nem is napról napra de azért csak romlik. Sajnos a sok beteg miatt nem tudtam eleget beszéni a doktorral, így én a következőket kérdezném Öntől: 1. fog betegsége kiváltó ok lehet ilyen szembetegségnél? 2. Idegesség, stressz lehet e  oka  ilyen szemproblémának? 3. A bal szemem pupillája szemmel láthatóan nagyobb mint a jobb szememé. Következménye ez a betegségemnek? 4. Az interneten nagyon sok gyógyszerrel/gyógyhatású készítménnyel találkozni amiket szürkehályogra és makula degenerációra is javasolnak pl. Ocuvite Lutein, Lookseen, Bilutin Forte, Bilace,  Aloe Activator (szemcsepp amiről azt is irták, hogy visszájára fordítja szürkehályogot), Ginkgo Biloba. Ezek érnek is valamit vagy csak felesleges pénzkidobás? 5.Ön szerint lehet e lassítani, megállítani esetleg a visszájára lehet e állítani a látás romlását? Ha igen ahoz mit kell tennem? 6.Találkozott e már a munkája során, vagy tud e olyan hitelesnek mondható esetet, amikor a szürkehályog műtét nélkul elmúlt. Köszönöm a segítségét.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt kérdező!







        Dr. Papp Júlia, szemész
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-02-18 21:17:54; Megválaszolva: 2010. február 18., 21:17

        Tudjon meg többet: szemészeti probléma

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Kislányom szemészeti vizsgálati eredménye a mellékletben található.A felírt szemüvegben szédül, hányingere lesz, fáj a feje. 30 percnél tovább nem tudja viselni. Kérném, hogy a leletet szíveskedjen kielemezni, valamint...
        tc Feleségem problémájára szeretnék megnyugtató választ kapni. Kettő három évvelezelőtt műtötték szürkehályoggal a bal szemét.Sikeres mütétvolt , de a látása kivánalmat hagyot maga után. Szemüveget szeretett volna készittetni...
        Kedves Doktornő! 10 éves kislányomnál hagyományos csepegtetéses vizsgálattal +0.5 dioptriát állapítottak meg tegnap. Kell-e neki szemüveget hordania emiatt? Többször panaszkodott már , hogy nem jól lát a táblára,füzetre, homályos a...
        Jo napot kivanok. Elore is elnezest az ekezetek miatt de kulfoldon elek es igy nem tudok ekezetet irni. A problemam kb 1 eve kezdodott vagy talan tobb. Kb olyan 3-4 havonta jon elo ez a problema. Egyik pillanatrol a masikra egyszer csak megfajdul a szemem...
        nem tudom, hogy milyen szemüveget kell igényelnem, utudom hogy tudni fogják a szemészek, de engem érdekel. : Visus: o.d.:1.0?-0.75D=1.0 o.s.:0.8-1.25D-0.25C 5°=1.0 iop: o.d.: 13 Hgmm o.s.:12 Hgmm KR: -1.0-0.75 175° KR: -2.0-1.25 7° 7.75-7.67
        Szép napot! Az lenne a kérdésem, hogy ma voltam kontrollon magas szemnyomás miatt, és a mai értékem is magas lett,26. Írtak fel szemcseppet(Xalatan 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp), és azt mondták hogy minden este lefekvés elött csepegtessek egyet,...
        -0.5 ös szemüvegem van,diagnozis :myopia,astigmatismus.ekkora drioptriára lehet,kaphatok lágy kontaktlencsét?
        Általános orvosi szakra szeretnék felvételizni. A felvétel egyik követelménye az egészségügyi alkalmassági. Arra lennék kíváncsi, hogy az alább megjelölt szemproblémával átmehetek -e az alkalmasságin, érdemes -e jelentkeznem...
        Üdvözlöm! Kb 5 éve jött ki a szememen az első árpa. Kaptam rá kenőcsöt, meg szemcseppet, de sajnos nem múlt el, így műtétre küldtek el. Ráadásul egy szememen 3 árpa is volt kívül-belül. Műtét után kb 1,5 évig nem volt semmi baj,...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 3 éves korom óta hordok szemüveget távollátás és kancsalság miatt. Akkor a szemem 6-7 D volt. Most, 16 évesen ez lecsökkent 1,75-3 D-ra. A kérdésem az lenne, hogy a szemtengely ferdülésem csökkenhet-e műtéti...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Leendő vejem genetikai szembetegségben szenved. Szeretném itthon is megnézetni hátha tudnak rajta segíteni.Amit tudok most jelenleg az az,hogy buborékok vannak a szemében. Lassan elveszti a látását ha nem tud valaki...
        Tisztelt orvos! Problémám az alábbi: fél éve kezdődött a szememnél, hogy kék-piros-zöld színű pontokat látok, amik hasonlítanak a régi tévéknél a bolhákhoz, amikor fekete-fehér pontok villóztak. Világos színeknél és sötétben jön...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy hete (szerdán) jöttünk haza a Balatonról vonattal. Utazás közben az ablakon kihajolva éreztem, hogy valami belement a szemembe. Aznap este már szúró fájdalmat éreztem, amely könnyezéssel és a szemgolyó...
        Tisztelt Doktornő/úr. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy június közepén volt egy szürkehályog műtét a bal szememen.A műtét után kb 2 hétig a látásom javult, de utána fekete apró pöttyök jelentek meg a szemem előtt és azóta inkább...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Néhány nappal ezelőtt erős neonfényben hirtelen fekete pontot láttam balról jobbra "elrepülni" a bal szemem előtt, akkor azt hittem, egy légy. Azóta ha erős napfényben vagyok,ugyanez történik, és néhány...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy már két hónapja a jobb szemzugom érzékeny, mégpedig olyan szempontból, hogy saját beszédhangomtól enyhe bizsergő, csiklandozó érzésem van ott, mintha rezegne. Néha nagyon...
        Tisztelt doktor Úr/Nő ! 16 éves vagyok, a bal szememre tompalátó. Hála Istennek nem vagyok kancsal, a bal szememen látható minimális eltérés de alig észrevehető. Emlékszem a szemészeti lapomra azt írták cover teszt kívülről igazít.Ez mit...
        Tiszteletem. Olyan kérdésem lenne hogy Belsö árpa jött a szememre és tetrán kenöcsöt kaptam. Doktor Úr azt monta hogy alsó szemhéjam belsejére tegyek egy kicsit és pislogjak de amint pislogtam nagyon elkezte csipni a szemem és kicsit zavar is...
        Jónapot! A bal szememmel tökéletesen látok viszont a jobb szememmel csak homályosan [a jobb szememmel nem nagyon tudok olvasni de a tárgyakat látom(homályosan)] Ilyen látással Kaphatnék személyautóra, vagy robogóra jogosítványt?
        Tisztelt Dr.Pap Julia Szeretném megkérdezni hogy kihez fordulhatók mivel a gyermekem látóideg gyuladást kapot most szegedre járunk már január otta de nem történik semmi kihez fordulhatók akkki tényleg éert ehez a betegséghez mert szegeden nem...