• üvegtesti határhártya

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Még azt szeretném kérdezni,hogy az üvegtesti határhártya levált ,megvastagodott,ez mit jelent? ezzel mit tudnak csinálni?

        WEBBeteg szakértő válasza a üvegtesti határhártya-leválás témában

        Tisztelt kérdező! A szemgolyó belsejét kocsonyás anyag, az üvegtest tölti ki. Ezt a sejtekből, rostok finom hálózatából álló "kocsonyás", gélt hártya határolja - ezt nevezzük üvegtesti határhártyának. Bizonyos helyeken ez természetesen is vastagabb pl. a széleken vagy a látóideg kilépésénél. Gyakran ezeken  kívűl is megvastagodhat. Ha ez a hártya nem fekszik teljesen rajta az ideghártyán (a retinán) akkor határhártya leválásról beszélhetünk. Ez a jelenség különböző mértékben szinte mindenkinél megfigyelhető a kor előrehaladtával - az öregedés természetes folyamataként. Az üvegtest kocsonyás anyaga elfolyósodik, feltöredezik - a rostok vastag köteggé állhatnak össze. Az ártalmatlan folyamat akkor válhat veszélyessé, ha a megvastagodott határhártya húzza az alatt fekvő ideghártyát, és így ideghártya leválást okozhat. Műtéttel (vitrectomia) és bizonyos esetben lézer kezeléssel lehet ezen segíteni. Mindkét beavatkozás veszélyekkel járhat, ezért gondosan kell mérlegelni az indikációt.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-01-13 17:55:00; Megválaszolva: 2010. január 13., 17:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        kislányom 11 éves.Egy éve a szemészeten megállapítottak, hogy enyhén rövidlátó, jobb szemén -0.25 dioptria volt. Felírtak szemüveget, hogy igény szerint viselje. Nem hordta, mert nem érezte szükségét...Most, egy év múlva már 1.5...
        Színtévesztésre van valami gyógymód, vitamin, mûtét vagy bármi megoldás?
        Kedves Doktor Úr! Pár éve volt PRK-s látásjavító műtétem, ahol megállapították, hogy az egyik szememen V-VII ó-ig csigamászás degeneráció látható, egyebekben ép. Azóta nem vizsgálták a szemfenekem. Egy ilyen elváltozással lehet...