• Szemhéjgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorur/Nő!roaccutant szedek 2 hónapja 40mg-ot az 56kg-momhoz.Kb két hete kialakult nálam a szemhéjgyulladás.Eleinte csak viszketett a szemhéjszélem ott ahol a szempillák is vannak és egy-két pilla kihullott amikor megdörzsöltem a szemem.Mostmár reggelre mindig szinte összeragad a szemem,becsipásodik,viszket és a szempilláimnál egy helyen sárgás pörk is megjelent.Ma voltam vissza a bőrgyógyászhoz és mondta hogy ez gyakori mellékhatás a roaccutannál a betegtájékoztatóban is a nagyon gyakori mellékhatásokként szerepel ez nem ok az abbahagyásra és azt mondta hogy ha lecsökkentjük az adagot(mától már csak 30mg-t szedek) nem lesz probléma.Nem tudom hogy nem kellene e erre esetleg valamiféle kenőcs?mert a viszketés meg a szempilla hullás(különösen ez)eléggé zavar.A bőrgyógyász csak annyit mondott hogy kamillával borogassam.Ez elég lesz?Vagy mit ajánlanának mit tegyek?Másik kérdésem hogy ugye a kura után a kihullott szempilla visszanő?(a bőrgyógyász szerint emiatt nem kell aggódnom mert vissza fog nőni)Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is

        WEBBeteg szakértő válasza a szemhéjgyulladás témában

        Tisztelt kérdező!


        A Roaccutan nem csak az arc bőrére, hanem a többi mirigyre, így a szemhéj szélén lévő mirigyekre is hat. A szempillák kihullása részben a régóta fennálló gyulladásnak is köszönhető. A kamillás törölgetés valóban jó, csak a szárító hatás miatt a mirigyeket fokozott termelésre serkenti. A kamillás borogatást váltogatnám felforralt és lehűtött sima vizes gézlapos alapos áttörléssel. Ha nagyon makacs a felrakódás akkor nem irritáló, babasamponnal kellene nagyon hígított melegvizes oldatot készíteni és ezzel áttörölni.
        Ha szemszúródás is fennáll műkönny készítmények javasoltak.
        Ezek mellett antibiotikumos vagy gyulladás csökkentővel kombinált antibiotikumos (antibitotikumos+ szteroid) kenőcs napi egyszeri éjszakai bekenése lehet még ajánlható. (Leggyakrabban Tobrex vagy Tobradex, esetleg Floxal kenőcsöt szoktunk alkalmazni.)
        Ha régóta fennállnak a panaszok szemészeti vizsgálat is jó lenne, mert ott ki tudják írni a megfelelő kezelést.

        A szempillák valóban újra kinőnek, csak viszonylag lassan. Legyen türelmes, jobbulást!


        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-07 21:51:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 07:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: