• Mi a szemárpa, és hogyan kell kezelni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az a gyanúm, hogy árpás lett a szemem. Mi ez, és hogyan lehet kezelni?

        WEBBeteg szakértő válasza a szemárpa témában

        Az árpa a szemhéj szélén lévő lipid termelő mirigyek gyulladása, fertőzése.

        Vannak életkorok - pl.kamaszkor - amikor ezen mirigyek kiürülése, tisztulása nem megfelelő, így sajnos gyakori jelenség az árpa. Hasonlít a mechanizmus a pattanások kialakulásához.

        Meleg borogatás, a szemhéjszélek megfelelő tisztítása, melegvizes vattával alapos áttörlés, antibiotikum csepp és kenőcs használata. Éjszakára antibiotikum kenőcsös párakötés ("dunsztkötés"), ami a gyulladás beolvadását és a genny kiürülését segíti elő. Ha a kiürülés nem teljes, akkor szóba jöhet a műtéti megnyitás.


        WEBBeteg szerkesztőség

        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-07-12 13:29:13; Megválaszolva: 2009. július 12., 13:29

        Tudjon meg többet: szemárpa
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        kislányom 11 éves.Egy éve a szemészeten megállapítottak, hogy enyhén rövidlátó, jobb szemén -0.25 dioptria volt. Felírtak szemüveget, hogy igény szerint viselje. Nem hordta, mert nem érezte szükségét...Most, egy év múlva már 1.5...
        Színtévesztésre van valami gyógymód, vitamin, mûtét vagy bármi megoldás?
        Kedves Doktor Úr! Pár éve volt PRK-s látásjavító műtétem, ahol megállapították, hogy az egyik szememen V-VII ó-ig csigamászás degeneráció látható, egyebekben ép. Azóta nem vizsgálták a szemfenekem. Egy ilyen elváltozással lehet...