• Ügyetlenség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        Fiunk, aki 4,5 éves nagyon ügyetlen. Sokszor esik le a játszótéren a mászókáról/csúzdáról. Ha szalad sokszor botlik meg és esik el. Dávid megkésett beszédfejlődésű, 1 éve rendszeresen járunk vele fejlesztőtornára (szenzomotoros+logopédiát segítő). Voltunk szemészeten, ahol az anamneses:

        OD: nvf +2.0D (+2.5D)

        OS: nvf +2.0D (+2.5D9

        orthophoria, szabad szemmozg.

        Fundus: ép, kóros elv. nincs

        Az orvos szerint ettől nem lehet a sok esés, és csak iskolakezés előttre hívott vissza kontrollra.

        Ez a fajta ügyetlenség "normális" vagy lenne más kivizsgálási lehetőség is?

        Válaszukat előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Hennaa

        WEBBeteg szakértő válasza a ügyetlenség témában

        Tisztelt kérdező!


        A kisfiú szembogara meg volt tágítva amikor a vizsgálaton jártak? Ha jól értelmezem a leírtakat a kisfiú látásélességét nem tudták megvizsgálni (nvf= nem vehető fel). A pupilla tágassága miatt vagy azért mert nem akart megszólalni? Alapvető lenne ugyanis a látásélesség meghatározása szűk és tág pupilla mellett is a további teendők megítéléséhez. (Esetleg szemüveg felírása, dioptria pontos kiválasztása miatt.)


        A nagy motoros mozgások ügyessége mellett figyelni kellene a finom mozgásokat is: pl. leesett kis gyöngyöt milyen ügyesen veszi fel, rajzolás, gyurmázás, fűzögetés stb. Ezek sokkal szorosabb összefüggést mutatnak a látásélességgel.
        Szerencsére nem kancsal és a szem is egészséges a kisfiuknál, így nagyon sürgető teendő valóban nincs.
        Ugyanakkor nem mindenki egyforma ütemben fejlődik, ügyesedik - ebben is nagy különbségek adódhatnak, ami belefér a "normális" kategóriába.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-12 09:56:03; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: