• Szemárpa, szemhéjdagadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        18 éves nagyfiamnak 2 hónapja árpái vannak. Az egyiktől a felső szemhéja úgy begyulladt, hogy ki sem tudta nyitni a szemét. Antibiotikum, immunerősitő, majd újabb 2 kis árpa a felső szemhéjon. Most 4 csomó látható, meleg borogatás és Tobrex kenőcs az előirás. Elég ez? Mit lehetne még tenni?

        WEBBeteg szakértő válasza a szemárpa témában

        Kedves Kérdező!

        Az árpa a szemhéj szélén lévő lipid termelő mirigyek gyulladása, fertőzése. Vannak életkorok - pl.kamaszkor - amikor ezen mirigyek kiürülése, tisztulása nem megfelelő, így sajnos gyakori jelenség az árpa. Hasonlít a mechanizmus a pattanások kialakulásához.

        Amiket leírt, teljesen megfelelő kezelés. Meleg borogatás, a szemhéjszélek megfelelő tisztítása, melegvizes vattával alapos áttörlés, antibiotikum csepp és kenőcs használata. Éjszakára antibiotikum kenőcsös párakötés ("dunsztkötés"), ami a gyulladás beolvadását és a genny kiürülését segíti elő. Ha a kiürülés nem teljes, akkor szóba jöhet a műtéti megnyitás.

        Érdemes más hatástani csoportba tartozó antibiotikum kenőcsöt is megpróbálni, valamint a szájon át szedendő antibiotikum kúrát.

        Türelmet, kitartást kívánok és mielőbbi gyógyulást!

        Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia   szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-27 19:52:41; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: