• Szem-probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Néhány hete vettem észre, hogy időnként 1-1 másodpercre fényes pont vagy valamilyen más kicsi alakzat villan be, azt hiszem, hogy a bal szememmel látom. Lehetek bármilyen helyzetben, fekve, ülve, állva, tévénézés közben, sőt még csukott szemmel is, mindenhogy előfordult már. Vannak átlátszó úszó vonalak is a látóteremben, de amikor 1 éve vizsgálták a szemem, azt mondták, hogy ez természetes jelenség, főként, hogy világos kék a szemem. Szeretném tudni, hogy mitől lehet ez a fénypont és mit lehet tenni ellene? Köszönöm szépen!

        WEBBeteg szakértő válasza a folt villanás témában

        Tisztelt kérdező!


        A fényes pont vagy folt felvillanás oka lehet kezdődő zöldhályog - átmeneti szemnyomás kiugrások okaként. Ritkábban az ideghártyához tapadó üvegtesti kötegek húzó hatása miatt kialakuló idegingerlés. Az ideghártyában húzás hatására az az érzet keletkezik mintha fény felvillanást látna - ezért van az, hogy minden testhelyzetben, csukott szemmel is észlelheti. Fényfelvillanás kísérheti még a migrénes fejfájást is - nem említ fejfájást, így
        az Ön esetében ez kevéssé valószínű.
        A vérnyomás ingadozást is kísérheti fényfelvillanások látása, de ez általában mindkét szemre jellemző.
        Kontroll szemészeti vizsgálatot javasolnék: szemnyomás méréssel, látótérvizsgálattal esetleg pupilla tágítással (tág pupilla mellett körbe lehet nézni az ideghártya érzékenyebb széli részeit is).

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-29 09:05:37; Megválaszolva: 2011. október 04., 12:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: