• Rejtett kancsalság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő

        Az lenne a kérdésem, hogy milyen belszervi oka lehet a rejtett kancsalságnak? 3éve mióta az egyik szemem elkezdett romlani, azóta vettem észre,hogy nincs együttlátásom...akkor általában mindig a bal szemem tudtam csak használni....később hozzáromlott a másik szemem is, később felváltva tudtam használni a szemeim , vagyis volt mikor 3-4napig a jobb...aztán voltak napok mikor csak a bal szemem tudtam használni...Aztán elmentem egy klinikára...elmondtam a panaszom a vizsgáló orvosnak,és aztmondta hogy ez valószínűleg rejtett kancsalság.Most januárban volt egy látásjavító műtétem, de ez a panaszom nem múlt el a műtét után sem....és most általában csak a jobb szemem tudom használni, de néha van olyan is, hogy 1-2napig csak a balt....szóval talán még nem teljesen tompalátó...Most volt egy agykoponya natív MR vizsgálatom, és minden negatív benn....szememre vonatkozóan nincs is semmi információ...a többi más dolog (pl. orrmelléküreg) negatív.....Egyébként ezt a vizsgálatot a fejfájásaim miatt kértem egy neurológus orvos küldött el erre.Lehet-e a fejfájásom oka a rejtett kancsalságom? Amióta ez a fennáll, ha tehetem kerülöm azt,hogy emberek közé menjek...:( Ezért is szeretnék meggyógyulni ebből...Mit csináljak? 20éves vagyok csak! Polatesztes vizsgálat segítene rajtam? Voltam nemrég egy szemésznél, és ő azt mondta, hogy ez már valószínű beállt az agyamban, és nem gyógyítható semmivel...csak takarással...de 20évesen már nem takarják le.....főleg úgy,hogy nem tudják hogy mennyi időre lenne erre szükség.Nemszerettem soha a szemüveget, ezért is volt ez a látásjavító műtétem nemrég, de most hacsak ezen múlna a dolog, és a gyógyulásom...akkor hordanám azt a prizmás szemüveget, ha ez segíthet rajtam....Szóbahoztam ezt akkor amikor mondták, hogy ez már nem gyógyítható, és azt mondta erre az orvos, hogy a prizmás szemüveg azoknak az embereknek kell akiknek kettőslátásuk van.Ez igaz? Vagy ez még segíthet rajtam?Válaszát előre is köszönöm....

        WEBBeteg szakértő válasza a rejtett kancsalság témában

        Tisztelt kérdező!

        A rejtett kancsalság lényegét emelte ki levelében. Nincs kancsalság amikor a két szemet egyformán használja az illető. Ha az egyik leromlik vagy bármi történik vele kialakul a versengés, dominancia és amint Ön is írta hol az egyik hol a másik felől érkező információt használja fel az agy. A korrekciós műtét a szem dominanciáját, a rejtett kancsalságot nem befolyásolja - a látásélességet korrigálja.

        Az irodalom úgy tartja, hogy 20 évesen valóban késő már a takaráshoz folyamodni. Azt is tudni kell, hogy a takarás során a tompalátó szemet "javítjuk" fel. Igazából ez nem szolgálja a két szem együttes működésének összehangolását, a fúziót.

        Amit tisztázni kell: mennyi a korrekciós műtét után a látásélessége, két szeme közül melyik a vezérszem, takarás nélkül van-e kancsalítás és ha igen hány fokos? (rejtett kancsalságnál a szemállás párhuzamos szokott lenni és ebben az esetben prizmás szemüveg nem jelentene megoldást). A fúzió megbontása után, vagyis a két szemet külön külön vizsgálva van-e kancsalítás és ha igen hány fokos?
        Lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes lenne gyerekszemészeti szakrendelésre, orthoptikai vagyis Kancsal szakrendelésre elmenni. Synoptophor nevű műszer segítségével meg lehet a kancsalsági szögeket határozni és a fúziós szélességet is. Felvetődhet fúziós gyakorlat végzése is, amely során 30-60 percen át a két szembe különböző daképeket vetítenek és az agynak gyakorolnia kell, hogy ezeket összehangolja.
        Ezen eredmények birtokában már jobban lehet a kivizsgálás további irányát meghatározni.
        Az nagyon megnyugtató, hogy az MRI negatív!
         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-22 23:05:53; Megválaszolva: 2011. október 03., 08:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: