• Jár-e a támogatás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot!

        Én érdeklődni szeretnék látási fogyatékossági támogatás után, hogy van-e esélyem megkapni. A jobb szememen kiskoromban volt egy műtét, hogy ne veszítsem el a látásom. A kórisme.: Myopia mai gr., amblyopia. -20dioptria.  A másik szemem akkoriban még szinte tökéletes volt, de mostanra az is elérte a - 4-5dioptriát és évente, kétévente átlagosan 1dioptriát romlik. Ha erre még nem adnak , akkor mettől jár? Azért kérdezem öntől, mert mostanában sok olyan emberrel találkoztam, akiknél hasonló helyzetben megítélésre került a fogyatékossági támogatás. Segítségét és válaszát előre is köszönöm!!!

                                                    Tisztelettel: S. Tamás

        WEBBeteg szakértő válasza a támogatás témában

        Tisztelt kérdező!


        A támogatási rendszer sokat változott és sajnos nem mindig a megfelelő irányba. A korrekció mértékén - tehát, hogy milyen erős, hány dioptriás szemüveget kell viselni - túl az elérhető maximális látásélesség, és olvasási képesség a mérvadó. Az elért legjobb látásélesség alapján a két szemet együtt mérlegelve, táblázat alapján lehet a csökkenés százalékos mértékét megállapítani. Figyelembe lehet venni az egyik szem igen nagyfokú rövidlátását és a két szem közötti dioptria különbség zavaró hatását is. Ha esetleg van látótérszűkületet is.
        Fontos viszont tudni, hogy a két szem látáscsökkenésének százalék értékeit nem lehet egyszerűen számszerint összeadni. (A táblázatból kiolvasva néha a két szem együttesen kevesebb százalékot ad, mint a rosszabb szem külön!!)
         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-14 13:12:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 14:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: