• Egyszemes kettőslátás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        52 éves férfi vagyok, kb. 8 éve használok olvasó/bifokális szemüveget.

        Veleszületett kancsalságomból eredően egyszemes látásom van. +4,5 +0,5 dioptriás szemüveget viselek, +2es olvasóval.

        Az utóbbi egy évben tapasztalom, hogy a "vezér" szemem által észlelt kép alatt, kicsit lejjebb (kb fél-egy foknyira) egy második kép is megjeleni, többnyire a szemem  elfáradásakor, számítógépes munka vagy autóvezetés után/közben. (a másik szememet nem használom, tehát nem a két szem által alkotott képek eltéréséről van szó)

        Már több menetben próbálkoztam szemorvosokkal, SZTK és magánpraxis keretében is, de megoldást, gyakorlatilag diagnózist sem tudtak adni. (tipp: szürkehályog, amia vizsgálatok során nem látszik, de majd ha lesz, és megműttetem a beültetett lencsével meg fog szűnni... hát nem tűnik valami jó változatnak)

        Műkönny-csöppentés, szemüvegcsere nem változtat a helyzeten.

        Az eredménytelen kísérletek miatt eléggé el vagyok keseredve, és hát a gyakorlatban sokszor zavaró, esetenként veszélyes ez az állapot (éjszakai autóvezetésnél például)

        Valóban egy "nem létező" problémám van?

        Válaszukat előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a kettőskép témában

        Tisztelt kérdező!


        Valóban létező problémát említ. A szemüvegcsere során sima üveget is próbált, bifocalis mellett? Viszonylag nagy dioptria mellett a széli torzió is előfordulhat. Esetleg kontaktlencsét megpróbálta-e? Ugyanis segítségével ezt a széli torzítást lehetne kivédeni. A kezdődő, még jelentős homályt nem okozó szürkehályog valóban úgy törheti a fényt ami kettősképet, pontosabban szellemképet okozhat. Ennek oka a lencse szerkezetének az átépülése, megváltozása. Megoldása valóban a műlencse műtét - bár ez még szerintem az Ön esetében korai.
        A másik ötletem nekem is a szemszáradás miatti könnyfilm egyenetlenség aminek megoldása a műkönny csepp lenne. ha egy-két típust próbált érdemes lenne zselésebb állagút is megpróbálni - ugyanis ez stabilabb réteget képezne.
        Ritkán még cukorbetegség is állhat a háttérben, pontosabban a változó vércukorszint miatti lencse duzzanat.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-10 22:08:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 09:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: