• Kontaktlencse

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő, Eddig szemüveget hordtam, mindkét lencsém -0.5-ös volt, a mostani vizsgálat során kicsit erősebb, -0,75-ös lencsét javasoltak. Valamint a szemésztől kaptam egy hónapos próba kontaktlencsét, ma egész nap viseltem. Az orvos azt mondta, hogy néhány perc alatt megszokja a szemem és nem is fogom érezni hogy ott van, de én egész nap érzem, ahogy pislogok, hogy a lencse ott van a szememben. Nem zavaró, de nem is mondhatnám, hogy kényelmes. Ha távoli pontra egyenesen nézek, akkor nem érzem, ha a számítógépet nézem akkor a legzavaróbb. A kérdésem az lenne, hogy ez normális-e? Egyszerűen még az első napon nem szokik hozzá a szemem, és néhány nap múlva már jobb lesz, vagy nem javasolt a kontaktlencse számomra? Általában egész nap a gép előtt ülök. Előre is köszönöm válaszát, Üdvözlettel, Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a kontaklencse témában

        Kedves Kata!

        A kérdésből kitunik, hogy kis dioptria értékű napi viselésű lágy lencsét kapott. Ezeket valóban nagyon rövid idő alatt - tényleg szinte percek alatt - meg tudják szokni a betegek. De ez személyenként, a szem érzékenységétől is függ. A panaszmentes lencseviselés feltétele a kontaktlencse megfelelő illeszkedése a szaruhártyához.

        Az ön szaruhártya görbületi sugarához kell kiválasztani a megfelelő bázisgörbületű lencsét. Ugyanazon lencse típuson belül is különböző bázis görbületi lencsék vannak (2-3 különbözo értékkel). Ha nem pontos az illeszkedés, a lencse finom mozgását, "lötyögését" érzékeli. Amikor lefelé néz a lazán illeszkedő lencsét a szemhéj széle feltolja, ez okozza olvasás, számítógépezés közben a panaszt.

        Viszont a túl szoros kontaktlencse alatt a szaruhártya nem "lélegzik" megfelelően.

        Tehát első lépésben néhány nap türelem után kontrollra kell visszafáradni, más bázisgöbületű lencsét megpróbálni. Valószínűleg a görülettel kapcsolatban ez a vizsgálónak is felvetődött és valószínűleg ezért kapott próbalencsét és nem véglegeset.

        Üdvözlettel, Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-27 17:55:51; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: