• Foltok a látóteremben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 4-5 éve figyeltem fel rá, hogy furcsa alakú fekete árny található a jobb látóteremben, nagyjából középen. Mindig "odaugrál" ahová fókuszálok. Néha kevésbé zavaró, de ha kialvatlan vagyok, akkor sokkal erőteljesebben jelentkezik és hunyorgásra késztet. Már kétszer is voltam vele szemésznél, de semmit sem találtak, annyit javasoltak, hogy próbáljak "mögé nézni", figyelmen kívül hagyni. Mi lehet ez, és hogyan kezelhető?

        WEBBeteg szakértő válasza a foltok, látótér témában

        Tisztelt kérdező!


        Ha a fény útjába bárhol átlátszatlan dolog kerül az mind fekete homályként jelenik meg a látótérben. Kívülről befele haladva. szaruhártyán lévő heg vagy szemlencsében lévő homály, folt. Az üvegtestben lévő összecsapzódott köteg, ideghártyán lévő elváltozás (minimális bevérzés, pigment összecsapzódás stb.). Nagyon fontos, hogy mennyire állandó a helye. Ezt gyors szemmozgatással lehet ellenőrízni: ha mindig ugyanott van akkor ez szaruhártya, szemlencse vagy ideghártya elváltozás lehet. Ha kis késéssel követi a mozgást akkor ez az üvegtesti térben lévő mozgó homály lehet.
        Amint írta a szemészeten nem találtak a szemben eltérést. Arra viszont nem tért ki, hogy látótér vizsgálatot végeztek-e? Ha a műszeres vizsgálaton detektálható eltérés akkor érdemes lenne ideggyógyászaton folytatni a kivizsgálást - a látópálya valamely szakaszának eltérése, keringési zavar lehet még az ok. Az eredménynek megfelelően lehet a kezelést megválasztani.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-07 10:23:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 10:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: