• Negatív utóképek (szem)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő,

        Olyan problémával fordulok önhöz, hogy az utóbbi időben azt vettem észre, hogy ha valami nagy kontraszkülönbségű feliratra, pl Fehér alapon fekete szövegre vagy fordítva nézek rá, elég egy másodpercre ránéznem és látom a negatív utóképét, de azt is csak fél másodpercre, olyan mintha villanna miután lenézek róla. Azt tudom, hogy az normális ha valaki sokáig néz egy felületre utána azt picit látja, de ennyire rövid idő után is normális ez? Vagy lehet, hogy csak jobban észreveszem amióta úszkló homályaim miatt jobban odafigyelek arra hogy mit látok? A szemem egyébként mostanában eléggé igénybe van véve, sokszor elfárad (egyetem/tanulás), okozhatja e talán ez? Nem zavar a látásban ez a probléma, de kicsit aggasztónak tartom. Egyébként -0,5 , -1 es rövidlátó vagyok, 2 hónapja mindent rendben találtak a szemvizsgálaton, retina egészséges.

        István

        WEBBeteg szakértő válasza a negatív utókép témában

        Tisztelt kérdező!


        Kis fokú rövidlátú, de teljesen egészséges a szeme - amint írta is. A szem megterhelése sok olvasás, számítógépezés viszonylag rossz megvilágítási körülmények között nagyon fárasztja, terheli  a szemet. A retina regenerálódása is jobban igénybe van véve. A negatív utókép észlelése egyrészt függ a kontraszt különbségtől, a szöveg vagy kép megvilágításától, fényességétől és színtartományától is nem csak a figyelés időtartamától. Befolyásolja még a szembe jutó fény mennyisége is - szórt vagy direkt jellege, visszatükröződés. Jobban szembetűnik ha odafigyel rá.
        A leírt tünetegyüttes természetes jelenség részének tekinthető.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 10:24:06; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 09:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: