• Időskori makula degeneráció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő !

        Nagymamám időskori makula degeneráció nevű betegségben szenved, idősek otthonában él kb. 1 éve és nagyon régóta nem volt szemészeten. Érdeklődöm, hogy ezzel a betegséggel nem kéne - e rendszeres szemészeti kontrolra vinni és ez a családnak vagy az otthon nővéreinek vagy kinek a feladata. Kell - e beutalót kérni a szemészetre. Szerintem rosszabbodott az állapota, mit lehetne tenni , hogy karbantartsuk az állapotát (táplálkozás, vitaminok segítenek-e ). Azt olvastam , hogy van egy gyógyszer amivel ez a folyamat visszafordítható, igaz - e ez és van -e hatásos gyógyszer , ami segít?

        Köszönettel:

        Kovács Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a makula degeneráció témában

        Tisztelt kérdező!


        A szemészeti vizsgálatra nem szükséges jelen pillanatban beutaló, de sajnos ez állandóan változik. Vizsgálati időpontot azért érdemes kérni, megkímélendő a nagymamát.
        Sajnos ez a betegség az egyik legjelentősebb és legrettegettebb vaksági ok. A folyamat igazából csak lassítható, visszafordítani maximum átmenetileg lehet, utána újra romlás várható. Keringésjavítókkal, értágítókkal, speciális vitamin kombinációval az éles látás helyén található sejtek anyagcseréjét, regenerációját lehet segíteni és így a pusztulás ütemét fékezni egy kicsit.
        Legalább évente érdemes ellenőríztetni a szem állapotát, mert a makula degenerációnak több típusa létezik és ezek változhatnak is. A típus meghatározása segít a terápia - lézer kezelés, egyéb beavatkozás - kiválasztásában.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-20 09:03:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 19:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: