• A szem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kivánok ! Szeretném megkérdezni, ha a szemre( szaruhártyára?, a fehér részre) ránõtt egy vékony hártya, amely már majdnem eléri a szembogarat is ( nem fedi  épp 1/3 részét a szemnek) , a látásban még nem zavar , lehet -e valamivel megállitani vagy gyógyitani, vagy feltétlenül mütét szükséges.Köszönöm.

        Kellemes húsvéti ünnepeket kivánok. Piroska.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemhártya témában

        Tisztelt kérdező!


        A fehér rész az ínhártya (sclera) amit a kötőhártya fed. A szaruhártya a teljesen átlátszó "óraüveg" szerű rész: a szivárványhártya és a pupilla látható a területében.
        Sajnos a kötőhártya kettőzet, ami a szaruhártyára kúszik általában gyógyszeres kezelésre nem áll meg, nem húzódik vissza. A megoldást szinte minden esetben a műtét szokta jelenteni, mely során leválasztják a kóros helyre kúszó hártyát és a szükséges varrattal rögzítik, hogy ne újuljon ki a betegség. A műtét időpontja mérlegelhető, tervezhető. Tudni, kell ugyanakkor, hogy minél később szánja rá magát valaki a műtétre annál nagyobb lesz a műtét utáni seb, nehezebb a gyógyulás, nagyobb a hegesedés veszélye.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-12 16:10:06; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 15:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: