• Könnycsatorna elzáródása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dokotor Úr/Nő! Édesanyám már Január óta arra panaszkodott, hogy folyamatosan száraz a szeme. Ennek látható jelei is voltak: erőteljes szemvörösödés. A mai napon elment szemészetre, ahol azt a diagnózist állapították meg, hogy a könnycsatornái elzáródtak, és már nem fognak többé működni. A kezelő orvos felírt neki egy szemcseppet. A kérdésem az lenne, hogy valóban nem fognak többé működni a könnycsatornák, vagy valamilyen kezeléssel megszüntethető ez a panasz? Emellett ez mennyire veszélyes vagy mennyire hathat ki egészségi állapotára? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm! Köszönettel: Ábrahám Gyula

        WEBBeteg szakértő válasza a könnycsatorna témában

        Tisztelt kérdező!


        A leírtak alapján nagyon fontos lenne tisztázni, hogy milyen könnycseppet (esetleg műkönny?) ajánlottak Önöknek. A könnyet a könny mirigy termeli, majd a szem felszínéről a pislogás során jut el a könny csatornán át a könnytömlőbe és végül az orrba.
        Különböző összetételű könny létezik: egyik fő típus a lipidekben gazdag, "védő könny", a másik a vizben gazdag "pszichés tényezők miatti" extra könny.

        Idős korban nagyon gyakori, hogy a mirigy könnytermelése csökken, és a "védő" könnyből kevesebb termelődik. Általában a könnymirigy működése végérvényesen csökken. Ez a száraz szem egyik jellegzetes típusa. Ebben az esetben a könny pótlása elengedhetetlen, mert csak így oldható meg a szemfelszín védelme. Ha nem pótoljuk a könnyet akkor bepirosodik, szúródik, ég a szem. A nehezen elviselhető panaszok mellett sajnos a szem fogékonyabb lesz a fertőző betegségekre is.
        A műkönny tökéletes pótszer, teljesen megszünteti a panaszokat, tüneteket.
        A szervezet egészét nem terheli.

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-10 09:40:19; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 13:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: