• Csillogás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        25 éves fiatalember vagyok. December óta tapasztalom, hogy az autók fényszórói, lámpák, nappal a fényes felületen lévő "csillogások" mintha erősebbek lennének. Bár megemlítettem panaszaimat másnak is a környezetemben, váltig állítják hogy ők is úgyanúgy látják a fényszóródásokat, glóriákat mint én. Sajnos emlékem nincs arról, hogy régebben hogyan érzékeltem a csillogásokat, teljesen belezavarodtam. Egyébként a januári szemészeti leletem negativ, csak egy kisebb mértékű szemszárazságot állapítottak meg, amire szemcseppet javasoltak (Systane).

        A kérdésem: Meddig természetes a csillogás egyes fényforrásoknál? Van egyáltalán viszonyítási alap? Elnézést ha esetleg értelmetlennek tűnő kérdést feszegettem.

        ui: Azt hiszem interneten rátaláltam erre a "jelenségre", aminek a neve: starbursting

        WEBBeteg szakértő válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező!


        A fényforrások körüli csillogás  valóban nagyon gyakori, részben természetes jelenség. Leggyakrabban a prizmaeffektus miatt törik meg a beérkező fény a törőközegek határán. A nem megfelelő mennyiségű, vagy összetételű könny is okozhatja. A szemlencsében kialakuló kezdődő finom homály is okozhatja. Kezdődő szürkehályog esetén észlelik a páciensek.
        Nagyon fontos viszont, hogy a zöldhályognak is lehet "halo", vagyis színes gyűrű vagy  csillogás a fényforrások körül az első tünete. (Ezt észre vették volna a vizsgálaton.) Ritkán fejfájáshoz is társulhat jellegzetes migrén tünetének részeként.

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-05 21:44:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 09:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: