• Távollátással kapcsolatban mi az ami igaz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webdoktor!

        nemrégóta hordok szemüveget, -0,5 -t. még soha nem volt szemüvegem, nem is vagyok jártas a távollátás témában, ezért ismerőseim "hasznos" információkkal látnak el. legyen szíves eligazítani, hogy ezekből mi igaz és mi nem.

        igaz-e, hogy ha nem hordanék szemüveget (mínusz felest) egy év alatt nem romlana a szemem, viszont ha most elkezdem hordani a szemüveget, egy év alatt akár mínusz 1 is lehet belőle?

        igaz-e, hogy akinek mínuszos a szeme, annak az idővel még javulhat a szeme?

        igaz-e, hogy a monitor előtti rendszeres munka következménye nem lehet mínuszos csak plusszos látásprobléma?

        köszönettel

        Andrea

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a távollátás témában

        Tisztelt kérdező!

        A "mínuszos" szemüveget viselők korrekciója nem fog megszűnni, nem szokott csökkenni. A "pluszos" eltérést a gyerekek ahogy nőnek nagyon gyakran kinövik teljesen vagy legalábbis jelentősen csökken a dioptria értéke. Viszont a "mínuszosok" dioptriája általában a kamaszkor végéig nő. Felnőtt korban a "mínuszos" dioptria érték nem szokott változni, függetlenül a viselés vagy nem viseléstől stabil marad.

        Negyven év után az "öregszeműség" miatt a közeli munkavégzéshez - a számítógép monitora is annak számít - valóban pluszos irányba tolódik el a szemüveg dioptria értéke. Ha valakinek erős mínuszos az üvege távolra (utcára) annak közelre gyengébb mínuszos (plusz irányba tolódik el!) vagy esetleg nincs is szüksége szemüvegre.

        Külön kérdés a fáradásos myopia (rövidlátás, mínuszos üveg) témaköre. A szem megterhelése, fáradtsága esetén a páciens becsapódhat amikor a megfelelő lencsét kell kiválasztani és az erősebb, kontúrosabb (mínuszos) lencsét érzi jobbnak és azt választja. Ha ehhez hozzászokik a szem legközelebb már az erősebbet érzi majd jobbnak.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész



        Kérdés: 2009-04-02 21:59:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 11:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: