• Látótér 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Papp Júlia!

        Köszönöm szépen válaszát előző levelemre "látótér"!

        Azóta elmentem a szemészetre,de sajnos semmi komoly vizsgálatban nem volt részem!Hozzáteszem rengetegen voltak a rendelésen!Mondtam,hogy száraz a szemem és erre a Doktornő legyintett és nem figyelte a többi tünetem amit mondtam.Így belevilágított a szemembe elolvastatta a betűket(alsó 2 sor már nem ment)és azt mondta biztos a pajzsmirigy miatt száraz a szemem.Megkérdeztem(nem nézte meg)miért sárga a szemgödörnél a szemgolyóm,azt mondta nem kell azzal foglalkozni és azzal sem,hogy fáj a szemem ha oldalra nézek.

        Ön említette ezt a látótét vizsgálatot,ami nem történt meg.Én, hogyan tudom kb. megállapítani,hogy baj van-e a látóteremmel?

        Azóta van egy prolaktin vérvétel eredményem is(ha van köze hozzá):

        prolaktin 42,9 ng/ml   ref.t: 1,9-25

         

        Köszönettel: Gabriella

        Elnézést ,kihagytam előző levelemből,hogy a doktornő azt mondta a világítós vizsgálat után,hogy(alúl nem nézte meg,csak előre kellett néznem) igen kicsit sárgás a szemfehérje.És nem kell vele foglalkozni.

        WEBBeteg szakértő válasza a látótér témában

        Kedves kérdező!
        A prolaktin szint nagyon fontos, arra nem emlékszem hirtelen, hogy képalkotó vizsgálat koponya MRI történt-e vagy kapott-e már rá időpontot? A sárgás elszíneződést laborvizsgálat támaszthatja alá - pajzsmirigy hormon eltérés esetén a vérzsírok szintje (triglicerid stb.) megváltozhat. Ezt diétával vagy gyógyszerrel lehet megoldani, de már a pajzsmirigy betegség kezelése is sokat segít.
        A látótér vizsgálat azért lenne nagyon fontos mert a prolaktint termelő mirigy a látópálya mentén helyezkedik el és megnagyobbodása esetén a látópályát nyomva látótérkiesést okozhat.
        Gép nélküli látótér vizsgálat: két ember szükséges hozzá egymással szemben elhelyezkedve. A páciens egyik szemét tenyerével letakarja, majd a vele szemben álló orra hegyére néz mereven. Fontos, hogy ne nézzen el máshova. A vizsgáló kinyújtja mindkét kezét és a 2. és 3. ujját finoman mozgatva a kezet lassan közelíti a szélső helyzetből az orr felé. a páciensnek rögtön jelezni kell amikor észleli a mozgást a perifériás látóterében. A vizsgálat segítségével a két látótér vethető össze. Sajnos csak a nagy eltéréseket lehet a módszerrel detektálni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-02 22:15:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 09:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: