• Szürkehályog műtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztekt Weborvos!

        Múlt év december 10.-én műtötték egyik szemem szürkehályoggal.POntosabban: phacoemulsificatio et PC IOL impl.+AV o.d. módon.

        Természetesen sokféle szemcseppet kellett használni utána hetekig.

        Sajnos februárban komoly galiba alakult ki. Nagyfokú szemnyomás + kötőhártyagyulladás. Rettenetes fájdalommal jár és állandóan "vérben úszik" a szemem. Látni sem látok vele jól. EZ már hetek óta tart, pedig járok szemorvoshoz vele, aki nagyon tisztességesen gyógyítgat. Sajnos kezd bennem pánik kialakulni, hogy megvakulok, s erős depresszióm is van már ettől az állapottól.

        Még új szemüveget sem írtak fel részemre, tehát a régi szemüvegeimet használom, hogy legalább közelre lássak.

        A Travatan szemcseppet már életem végéig kell majd használnom, amit tudomásul is vettem, hiszen szedek vérnyomáscsökkentőt is már pár éve, és 2 éve II.tip. cukorbeteg is vagyok (Gliprex és Avandamet).

        Állandóan úgy érzem, mintha valami belekerült volna a szemem külső részébe és az szúró érzést kelt.

        Várom tanácsát, hogy van-e reményem még a rendes látáshoz, vagy mi lesz velem.

        Köszönettel:

        Horvát Ákosné

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező!


        Műszeres vizsgálat nélkül nagyon nehéz pontos választ adni.
        A szürkehályog műtét utáni szúró - idegentest - érzés gyakori: a beteg a szaruhártyán készített sebet szokta sokáig érezni, másrészt a gyulladás is okozhat hasonló érzést. A cukorbetegek gyógyulási hajlamai sajnos kissé rosszabbak, mint a nem cukorbetegeké - részben ennek is köszönhető, hogy sokáig irritált érzékeny a műtött szeme.
        A szemüveg felirásával a gyulladás és a gyógyulási periódus miatt szoktunk várni. Amíg teljesen nem regenerálódik a szem a műtétet követően addig nem tudja a páciens kiválasztani az ideális üveget.
        Ami még nagyon fontos, hogy nem írt a cukorbetegség esetleges szemfenéki elváltozásairól, mert néha ez is ronthatja a látást. Gyakori az éleslátás helyének vizenyője is.
        A gyulladás és szemnyomás emelkedés (másodlagos zöldhályog) miatt esetleg kórházi kezelés vagy a zöldhályog terápiájának módosítása vetődik fel bennem.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 15:12:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: