• Elmosódott szélű papilla

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Férjem fülzúgás miatti kivizsgálása során a szemészeti vizsgálaton egyik szemfenekén (jobb) a nasalis oldalon elmosódott szélű papillát diagnosztizált a szemészorvos. (a másik éles szélű) A szemnyomás normális értékek között volt. 1 hónap múlva rendelte vissza. Ugyanezen kivizsgálás sorozat folyamán a füll-orr gégész szakorvos mejegyezte, hogy ez a szemészeti lelet fehérállomány gyulladásra utal (SM?) és mutassa meg a neurológusának ezt a leletet. Mivel elég sokára kaptunk időpontokat, addig szeretném megkérdezni, hogy van-e aggodalomra okunk? Férjem (38 éves) 2.5 hónapja esett átt discus hernia miatt gerincsérvműtéten (4 és 5 csigolya között volt a sérv). Nem szédül, nincs homályos vagy kettőslátása, semmilyen szemproblémája (rövidlátó). Mire utalhat ez a lelet?

        Előre is köszönöm válaszát.

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a papilla témában

        Tisztelt kérdező!

        Az Ön által leírt tünet: az egyik papilla nasalis határának elmosódottsága legnagyobb százalékban egyedi variáns (vagyis ártalmatlan, évek óta észlelhető jelenség) ugyanakkor nagyon sok betegség is állhat a háttérben. A papilla oedema kezdeti jelenként is lehet értékelni.
        Nagyon kezdeti stádiumú SM valóban felvetődhet, mint lehetséges ok - ezért javasolt a neurológiai kivizsgálás - de leggyakrabban egyéb szemészeti tünet, panasz is jelentkezik ilyenkor (homályos látás, látásromlás, látótér defektus stb.)

        A látóidegfőn észlelt elváltozás hátterében néha magasvérnyomás, gyulladásos betegség, ér eredetű eltérés is igazolható.
        Az 1 hónap múlva esedékes szemészeti kontroll arra szolgál, hogy eldöntse változott-e a szemfenéki kép vagy stabil, vagy esetleg megszűnt.
        A megnyugtató neurológiai vizsgálatig érdemes figyelni a látást, egyéb panaszok jelenkezését. Panaszok esetén szemészeti kontroll javasolt, de egyébként nyugodtan lehet várni a vizsgálatig.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-23 16:14:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 19:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: