• Kisbabának szürkehályog műtét eredeti lencsemegőrzéssel lehet-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktot Nő/Úr!

        1 hónapos kislányunk egyik szemén szürkehályogot diagnosztizáltak. Elmondták, hogy lencsecserés műtét szükséges, de mivel a műlencse nem rugalmas, sosem lesz olyan, mint az egészséges. Az útókezelésekről is tájékoztattak, de a kérdésünk arra irányulna, hogy van-e olyan műtéti beavatkozásra lehetőség, mellyel megőrizhető lenne az eredeti lencse??? ...Bármilyen lehetőség???!...Illetve, hogy ha ezt a műlencsét beültetik, törvényszerű e, hogy örökre tompalátása lesz???

        Válaszát előre is köszönöm.

        Seregi Annamária

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező!

        Nagyon fontos, hogy milyen mértékű a lencsehomály és hogy mögötte a szem mélyebb részei rendben vannak-e. A műtét idejét illetően megoszlanak a vélemények.
        Szürkehályog műtét lencsecsere nélkül jelenleg még nem megoldható, tehát mindenképpen műlencse beültetés a szükséges és javasolt. A lencse erősségének kalkulálásánál nagyon sok mindent figyelembe kell venni - másik szem erőssége, az életkor szerinti normál törőerőt, a pontos méretet.
        A műtét után megfelelő utókezeléssel nem törvényszerű, hogy tompalátó lesz a műtött szem, ha egyébként egészséges. Sokat kell tornáztatni a szemet, takarni a másik szemet.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-14 22:08:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 13:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: