• Szemészet: Üvegtesti homályok kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztlet Doktornő,

        22 éves vagyok, bal -0,5 jobb -1 dioptriával, tehát épp csak rövidlátó. Októberben fedeztem fel egy szürkés foltot a látóteremben, majd később még sok átlátszó foltot (pálcikák, életlen hományfelhők, stb). Voltam szemorvosnál, ahol azt mondták, hogy ez normális üvegtesti homály, de mivel néha villanásokat is láttam, volt 3-as tükör vizsgálat és érfestés is, mert egy kis bevérzést is találtak. Vérvételen minden rendben, retina ép, szemnyomás rendben, tehát, tulajdonképpen a diagnózis az lett, hogy egészsges a szemem, és az úszkáló homályok nem kórosak, elképzelhető kezdődő üvegtest leválás. Ettől eltekintve engem eléggé zavarnak, mert elég sok van, és a legtöbb eléggé kis mértékben úszkál, így vezetés vagy olvasás közben jelentős mértékben rontja a koncentrációt, mert az éleslátás közepén van jónéhány. Tulajdonképpen nem tudok napirendre térni felette, de tudom h van akinek sokkal rosszabb. A kérdésem az, hogy történik e valamilyen előrelépés az orvostudományban ennek kezelésére, akár mütéti vagy más úton? Tudom, hogy létezik vitrectómia, és Amerikában elég sok helyen elvégzik ilyen problémára is, és a nemzetközi üvegtesti homály fórumon szinte naponta számolnak be sikeres mütétekről, de tudom hogy az én állapotom még nem olyan súlyos, hogy egy ilyenre vállalkozzak, mert azért kockázat minden műtétnél van. Ön szerint ha várok néhány évet, még biztonságossabbá válhat ez a műtét? Gyógykészítményekre nem számítok a jövőben sem, mivel értesüléseim szerint nem tartja az orvostudomány ezt betegségnek és kezelendő problémának, ennek ellenére elég sokan szenvednek tőle. Eddig Magyarországon egyetlen orvosról tudok, aki gyakorlott, és alacsony kockázatúnak mondja a műtétet, és hajlandó is elvégezni ilyen célból, de a többség hallani sem akar róla, hogy valaki ezeket műtétileg el akarja távolítani.

        Elnézést kérek hosszúra nyúlt levelemért, és válaszát előre is köszönöm!

        Tamás

        WEBBeteg szakértő válasza a üvegtesti homály témában

        Tisztelt kérdező!

        A műtét mérlegelése a mellékhatások miatt nagyon fontos. A vitrectomia után sajnos a bevérzés, gyulladás, ideghártya leválás esélye is megnő. Mindezzel számolni kell - még teljesen tökéletes műtéti kimenetel esetén is. Hazánk konzervatív felfogású a műtéti javaslatokat illetően. Mondjuk az amerikaiak szélsőséges álláspontja sem követendő. Találkoztam olyan beteggel is akinek a hagyomásos látásvizsgálat során közel 100 %-os volt a látása, de a szemlecse közepén volt egy kis homály amely nagyon zavarta a munkában. Sokáig kilincselt a fiatal ember a kezdődő szürkehályogjával mire megoperálták.
        Megoperálták, sikerült.
        A műtétek állandóan fejlődnek, változnak, "egyszerűsödnek", cél a szervezet számára a megpróbáltatások csökkentése egyre jobb technikai feltételekkel. Ebből a szempontból jó lenne  várakozás. Addig is meg lehet próbálni a táplálékkiegészítőket, vitaminokat.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-13 23:37:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: