• Szemüveg pupillatágítás nélkül

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Papp Júlia!

        Kislányom hároméves. Szemészeti vizsgálaton voltam vele két hete, ahol közel egy órán keresztül különféle vizsgálatokkal megnézték a szemeit. Úgy ítélte meg a doktornő, hogy +2,5-ös szemüvegre van szüksége. Meg is csináltattuk, kislányom gyakorlatilag rögtön elfogadta, elmondása szerint jobban is lát vele. Azonban sorra azt hallom a környezetemben, hogy szükség lett volna pupillatágításos vizsgálatra. A doktornő a vizsgálat során azt mondta, hogy léteznek olyan vizsgálatok már, amiket ő is elvégzett a kislányomon, amelyekkel elkerülhető a kellemetlen pupillatágítás. Kinek van igaza? Kellett volna a biztonság kedvéért pupillatágítás? Vigyem el máshova is? Egyébként én laikusként semmilyen különleges vizsgálatot nem tapasztaltam a doktornőnél. (Ez egy magán szemészeti rendelő volt, előtte a körzeti szemészeten ellentmondásos volt az optometrista hölgy, ezért vittük el egy másik vizsgálatra.)

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pupillatágítás témában

        Kedves anyuka!

        Részemről a pupilla tágítást nagyon fontosnak ítélem. 3 évesen még a szemizmok nagyon jól tudnak alkalmazkodni, és nagyon nehéz az apróságnak eldönteni melyik is a megfelelő szemüveg, melyikkel lát tisztán. Ugyanakkor azt is le kell szögezni, hogy vannak olyan új fejlesztésű mérőműszerek amelyek segítségével ki lehet kerülni a pupilla tágítással járó "tortúrát". ("Infrahullámos" módszerrel méri meg a szem teljes fénytörését - elég egyszerűen belenézni a műszerbe és leolvasható a fénytörés értéke. Jó együttműködéssel megfelelően pontos értékeket lehet kapni. De gyerekeknél sokkal gyakrabban pontatlanabb, mint a hagyományos pupillatágításos lemérési vizsgálat.
        Ha a kislány szívesen hordja a szemüveget, nem kancsalít, nincs panasza akkor 3 hónapos folyamatos szemüveg viselést követően érdemes lenne kontrollra elmenni. Legalább egyszer jó lenne teljes pupilla tágításban egy pontos mérést elvégezni, mert ez a későbbiekben már jó viszonyítási alap lehetne.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-13 23:46:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 10:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: