• Könny

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő, aziránt lenne kérdésem, hogy a szemész azt állapította meg, hogy anyukámnak nincs egyáltalán könnytermelése, (ezt már korábban is megállapították) de okokat nem mondtak, kérdésem arra irányulna, hogy mi lehet a könnytermelés hiányának az oka, illetőleg milyen szemcsepppet (vagy gyógyszert?) ajánl, és hogy ebben az esetben a könnypótlót mindig használni szükséges vagy lehet/kell szünetet tartani, milyen márkákút ajánl? Másik kérdésem, hogy anyukám nem érez illatokt (szagokat) volt orrüreg ultrahangon, CT (azt hiszem agyi)és MRI-n is, de nem állapítottak meg semmit ez már 4 éve tart ez az állapot, esetleg összefügghet a kettő (mármint a könnytermelés hiámya), milyen vizsgálatokat ajánl annak kiderítésére, hogy mi okozhatja a szagérzékelés teljes hiányát és az ízérzékelés csökkenését? Válaszát előre is megköszönve: üdvözlettel

        WEBBeteg szakértő válasza a könny témában

        Tisztelt kérdező!


        A csökkent könnytermelés miatti száraz szem nagyon gyakori jelenség. Mindenkinek egyéni kitapasztalás szükséges, hogy melyik műkönny esetleg melyek kombinációja segít. Hosszabb használat során megfigyelhető a hozzászokás is, ami miatt érdemes váltani a készítményeket. Az alkalmazás ütemét, a cseppentések sűrűségét a beteg panaszai határozzák meg alapvetően. Ha nem okoz panasz lehet csökkenteni, esetleg hosszabb-rövidebb szünetet tartani a kezelésben.
        Az átlagosnál szárazabb nyálkahártyák rontják a szag és íz érzékelését. Az elvégzett vizsgálatok nagyon megnyugtatóak (ritán előfordulhat, hogy daganat okozhat hasonló tüneteket). Fül-orr-gégészeti és ideggyógyászati kontrollt lenne érdemes elvégeztetni.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-13 23:40:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 09:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: