• Szembetegségem: mik a kilátásaim?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Kb. 8 év óta glaukomás vagyok, három havonta járok konrollra és a decemberi kontroll vizsgálatnál megállapították, hogy a ball szemem látása sokat romlott, melynek oka, hogy elmeszesedtek az érfalak. E hónap 10-én ismét voltam konrolon és a következő diagnózist állították fel:

        Tiszta törőközegek

        F.o.d.: ép papilla, hípertoniás értünetek, ép macula, o.s.: ép papilla, hípertoniás értünetek. A macula körül circinata chorioidea naevus sejthető, mellette 1 soliter MA.A papillomacularis zónában körülírt területen elvékonyodás észlelhető.

        Május 7-én be kell feküdnöm a kórházba egy átvizsgálásra, Flag-ra.

        Azt szeretném öntől megkérdezni, hogy mi a baja a bal szememnek, lehet e rajta segíteni, hogy zajlik a szem megfestése és egyáltalán mik a kilátásaim. Sajnos hiába kérdeztem az orvosom, azt mondta, hogy majd a kórházban minden kérdésemre válaszolnak, de az még nagyon sokára lesz, ezért szeretném tudni, hogy mi elé nézek. 59 éves vagyok, a vérnyomásomat kezelik, általában 140-150 közt van, a háziorvosom kért egy teljes labor vizsgálatot és valószínű átállítanak egy másik gyógyszerre. Most a Caudetet szedem.

        Válaszát várom. Tisztelettel: Kulics

        WEBBeteg szakértő válasza a glaukoma témában

        Tisztelt kérdező!

        A szemfenék erek állapota miatt is és a 140-150 Hgmm-es sziszt. vérnyomás miatt is nagyon fontos a gyógyszer váltás. Az erek ugyanis jelzik a magasvérnyomás jelenlétét. A bal szem látásromlását szerencsére nem a zöldhályog okozta - úgy írták le, hogy a látóidegfő (papilla) ép, rendben van. Viszont a bal szem éleslátásának helyén a macula területében körkörös lefutású (circinata) anyajegy (naevus) sejthető. Az éleslátás helyét a látóidegfővel összekötő idegrostok lefutása mentén (papillomacularis zóna) az ideghártyában elvékonyodás észlelhető. Valószínűleg ezek ronthatják a látást, de ennek a pontos stádiumát, okát, stb. csak az érfestéses vizsgálattal lehet megállapítani. Ez utal majd a meszesedés mértékére is.
        Érfestés: a szembogarat megtágítják - ez homályos látást, fényérzékenységet okoz majd. Érdemes kísérőt vinni és napszemüveget.
         A réslámpához hasonló műszerrel a szemfenékről fényképeket készítenek, amit majd kiértékelnek. Általában a könyökvénába adjuk a festékanyagot,  kb. 5 ml fluoresceint (innen származik a vizsgálat neve is). Adott időpillanatokban végezzük a fotózást, rögzítve az erekben szétáramló festékanyagot. Ez a festékanyag a vizelettel ürül ki, ezért aznap sok folyadékot kellene fogyasztani. A vizelet is nagyon intenzíven megfestődik majd amint a festék kiürül.
        A további lépésekről, kezelésről csak ezt követően lehet érdemben nyilatkozni. Addig is vérnyomás és szemnyomás kezelése, esetleg a meszesedés, elvékonyodás miatt megfelelő táplálékkiegészítőt szedni (lutein és zeaxantin a legfontosabb összetevők).

        Tisztelettel: 

         Dr. Papp Júlia


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-11 09:16:33; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 09:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: