• Szemprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdv!

        Arra lennék kiváncsi hogy a jobb oldali szememben látok egy fekete vonalat, ami nem egyenes, hanem ilyen tört és kicsit elágazó, csak akkor látom ha világos, szinte fehér felületre nézek és rákoncentrálok, de az a érdekessége hogy ha ránézek akkor folyton csuszik le, nem fáj, nem is nagyon zavar, mert csak akkor látom ha akarom, nem is annyira feltünö és már több éve megvan.De érdekelne hogy mitől lehet ez?És lehetne káros szövödménye?Tükörben már néztem de ott nem láttam nyomát, szóval szerintem a látóidegekkel kapcsolatos lehet, talán azon a helyen elhaltak és az kimarad, bár akkor nem értem miért van az hogy ha ráélesitem a látásom akkor miért csuszik le?

        WEBBeteg szakértő válasza a szem témában

        Tisztelt kérdező!


        Az Ön által leírt, tapasztalt tünetek jellegzetesen a szemgolyót kitöltő kocsonyás anyag, az üvegtestnek az elváltozása. Az üvegtest szerkezetét adó kollagén rostok az "öregedés" során összesodródnak, összecsapzódnak. A finom mozgások, a gravitáció miatt lassan "úsznak". Akkor észleli, ha az ideghártya éleslátásért felelős része elé kerülnek. Ha onnan tovább sodródnak kikerülnek a látótérből. Kívülről nem látható ez az ártalmatlan elváltozás, ami általában nem veszélyes. Ha a mennyiségük hirtelen jelentősen megnő, vagy már nagyon zavaróvá válik akkor érdemes szemészeti szakrendelést felkeresni.
        Szerencsére nem a látóideggel kapcsolatos az elváltozás, mert az mindig stabil lenne a látótérben nem tudna úszkálni, mozogni.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-09 09:13:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 14:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: