• Tompalátásom van, tovább romolhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Jobb szemem tompalátó gyerekkori kancsalság miatt, bal szemem tökéletes, szemüveget felírtak, de nem hordtam, mert nem látok vele jobban, sőt azt mondták, a bal szememet kell "lerontani" kicsit, hogy ne legyen akkora különbség a kettő között. Nem igazán értem, miért kell sokdioptriás lencsét felírni a szememre, ha nem látok vele jobban. Mi alapján határozzák meg, hogy 2 vagy 5 dioptriás lencse kell? És félek ha elkezdem szándékosan lerontani az amúgy jó szememet, az nem fog egyszercsak megállni a romlásban. De így meg sajnos gyorsan elfárad a szemem. Elmagyarázná kérem érthetően, hogyan is működik ez az eljárás, mert így nem túl megnyugtató. Tudom, a tompalátás már nem javítható felnőttkorban. Köszönöm!Ja, és látásromlástól kell-e tartanom? És ha igen, melyik szememre? Köszönöm! Szép napot!:)

        WEBBeteg szakértő válasza a tompalátás témában

        Tisztelt kérdező!

        A gyermekkorban kialakult tompalátás valóban nem javítható már felnőttkorban. A másik fontos szabály, amit a kollegák alkalmaztak, hogy a két szem közötti dioptria különbség lehetőleg ne haladja meg a 3,0 D-t. Az ennél nagyobb dioptria különbség szemüveg esetén nagyon zavaró, szédítő tud lenni.
        Amit nem tudtam meg egyértelműen a leveléből, hogy  a bal szemmel korrekció nélkül végigolvasta a táblát? Arra a szemre nem lenne szükséges szemüveg?
        Ebben az esetben a bal szem tökéletes korrigálására, kényelmére koncentrálnék. Sajnos a tompalátó szem hiába kapna erősebb üveget nem érzékelné lényegesen a látásban a különbséget. A látásromlásról nehéz nyilatkozni, mert a tompalátás mértéke stabil szokott maradni. A jó szemre kell nagyon odafigyelni még akár a tompalátó szem nem megfelelő korrigálása árán is.
        Ha nem zárkózik el szóba jöhet még a jobb szemén a kontaktlencse viselése, mely segítségével nagyon dioptria különbség lenne megoldható.

        Tisztelettel:  Dr. Papp Júlia



         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-09 09:18:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: