• Ideghártya leválás, gyógyítható?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        23 éves vagyok, olyan gonddal fordulok Onhoz, hogy 1989 óta cukorbeteg vagyok, 2008 oktobereben a jobb szememrol levaltak a hartyak. Legalabbis az orvos allitasa szerint. On szerint mutheto? Ha lehetseges, akkor mi ennek a modja? Hol jarhatok utana? Mi ennek a kolsege?

        WEBBeteg szakértő válasza a ideghártyaleválás témában

        Tisztelt kérdező!

        Ha jól értelmezem Ön kb. 20 éve diabeteses. Az ideghártya leválás ennyi ideje fennálló cukorbetegség esetében sajnos gyakori, általában hegesedéssel jár.
        Ha ez a típusú betegség áll fenn - amit levél alapján nem lehet eldönteni - indokolt esetben a műtét (vitrectomia) a társadalombiztosítás keretében a beteg részéről ingyenes. Indokolt esetnek általában az számít, ha mérlegelés után esélyt látnak a műtéttől a látás javulására.
        A heges ideghártya leválás műtéte során leválasztják a hegeket az ideghártyáról és úgy simítják vissza a helyére, lézerezik meg ha szükséges. Az ideghártya nagyon sérülékeny, gyakran újból leválik vagy bevérzik. Ritkán javul a látás. Ha pedig sok idő telt el a leválás óta akkor minimálisra csökkent a javulás esélye. Mindenképpen mérlegelni kell, hogy a nagy műtét megéri-e a kockázatot.
        Ezt a műtéti típust - ha valóban erre van szüksége - egyetemi klinikákon vagy kiemelt kórházakban végeznek.
         

        Tisztelettel:


         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-05 09:12:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 13:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: