• Kancsalít a kislányom!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/nő!

        A kisebbik lányom Petra 23 hónapos, és a bal szemével időnként bekancsalít. Tavaly nyáron elvittem a szemészetre, ahol pupillatágító szemcseppet írtak fel neki, de így sem látták a kancsalságát, és avval érveltek hogy még pici... Persze lehet hogy abban a pár percben amíg ott voltunk, tényleg nem kancsalított, de ezért kár volt kínozni avval a szemcseppel. A helyzet azóta csupán annyit változott, hogy kicsit többször kancsalít, mint azelőtt, és ezt mindenki észre is veszi. Ilyesztő dolgokat hallok, mindenki mást mond, hogy hova vigyem, és mit csináljak, és egy kicsit összezavarodtam. Úgy döntöttem mégegyszer megvizsgáltatom itt a szemészeten, és ha ismét nem látnak semmit, elviszem máshova. Csak épp nem tudom hova forduljak evvel a problémával. Szeretném kikérni a véleményét és tanácsát, illetve hogy van e olyan "jó tanács" amit ne fogadjak el. És az is érdekelne hogy ilyenkor mire számíthatok? szemüveges lesz, vagy esetleg műtétre is szükség lehet? Milyen műtét jöhet szóba? Ez mit takar pontosan?

        előre is köszönöm a válaszát!

                Tisztelettel : Göbölös Péterné.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a kancsalság témában

        Tisztelt anyuka!

        A korábbi vizsgálat kb. fél éve volt azóta sok minden változthatott. Mindenképpen javasolt visszavinni kontroll szemészeti vizsgálatra. A pupilla tágítása szerintem nem hagyható ki - kellemetlen a kicsinek, de sajnos a szemizmok megfelelő ellazítása nélkül pontosan nem vizsgálható a gyerek szeme. Első a pontos dioptria lemérése, ha ez olyan érték azt a szemüveget fel kell írni. Sok esetben már ez is segít a kancsalításon. Szükség lehet a szem takarására is. Szemizomokon végzett műtét már csak ezek után szokott szóba jönni.
        Amire figyelni kell, a felírt szemüveget viselni a szemtakarást pontosan végrehajtani. Amint lehetséges meg kellene nézni a látásélességet is - villával vagy képekkel. Ez is biztos támpontot nyújt majd.
        A kancsalság típusa dönti el a kezelés jellegét.


        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-05 21:34:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: