• Lehet-e súlyos betegség tünete a rossz látás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        19 éves vagyok, és évek óta rossz a szemem. Távolra nem látok élesen. Nem hordok szemüveget, mert mindíg fájt a fejem szemüvegben, és mikor levettem rosszab volt minden. Amióta nem hordom, a bal szemem úgy érzem javult, vizsgálaton nem voltam, de jobban látok vele. A jobb szemem viszont nagyon sokat romlott. Ez főleg zárt térben zavar, a szabadban észre sem veszem, mert a bal szemem dominál. Az lenne a kérdésem hogy normális hogy ekkora a különbség a két szemem között? Lehet oka a jobb szemem romlásának daganat? És természetes módszerekkel lehet javítani a szem látását? Mert pár éve kipróbáltam egy könyv tanácsait a könyv címe: Tökéletes látás szemüveg nélkül

        És akkor mikor csináltam szemtornát, hideg vizes "borogatás" , tenyérrel dörzsölés... sok módszer volt nem tudom felsorolni, akkor amíg csináltam határozottan úgy éreztem van értelme mert élesedett a kép. Csak túl sok idő kellett ahhoz hogy minden nap 5ször csináljam és már nem csinálom, de működhet ha folyamatosan csinálnám?

        A lézeres szem műtétet hány éves kortól csinálják? Mekkora kockázata van? Nem árt a szemnek? Mennyibe kerül egy szemre?

        Előre is köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a rövidlátás témában

        Kedves kérdező!
         
        A két szem között igen jelentős különbség lehet akár dioptria igényben akár látásélességben. Mivel a bal szeme a dominánsabb, az erősebb azt használja, de sajnos a jobb szeme így nagyon háttérbe kerül. A nem domináns jobb szem kezd "tompalátóvá" válni és amint érzi is sokat romlott.

        A szemdaganatok és a látásromlás között az összefüggés nem egyértelmű. Kitűnő látás mellett is lehet jelentős méretű daganat a szemben, ugyanakkor kis elváltozás okozhat jelentős látásromlást.
         
        Vannak olyan dioptria tartományok amelyeken a természetes módszerek, szemtorna stb. nem javítanak jelentősen. A panaszok egy részét csökkentik, de amint írta is a szemtornával pihentetett szemizomok segítségével átmenetileg kitisztul csak ki a kép.
         
        A lézeres szemműtétet akkor érdemes elvégeztetni amikor már évek óta stabil a dioptria érték. Az árak a bevavatkozást végző intézetektől és a műtét típusától függ. A típus eldöntésében a szaruhártya vastagsága, fénytörési hiba típusa, egyéni megítélés játszik szerepet. Minden beavatkozásnak megvan sajnos a maga kockázata, amiről részletesen, írásban tájékoztatják majd a beavatkozást végző intézményben.
         
        Érdemes lenne a jobb szem állapotromlása miatt kontroll szemészeti vizsgálaton megjelenni. És a felírt szemüveget folyamatosan hordani...még akkor is ha pillanatnyilag kényelmetlen. A megszokáshoz hetekre lehet szükség.
         
        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-03 23:03:54; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 14:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: