• Folyamatos látásromlásra segíthet a szemtorna?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

        22 éves leszek nyáron, és az a problémám, hogy folyamatosan romlik a szemem. 15 évesen folyton fájt a fejem, ezért elmentem látásvizsgálatra, és kiderült, hogy rövidlátó vagyok. Felírtak először egy -0.5-ös szemüveget. Évente járok kontrollra, és mostmár -3.5-ös szemüveget hordok. Sajnos megint mennem kell, mert nem látok jól. Gondolom megint romlott a szemem.

        Azt szeretném kérdezni, hogy miért lehet ez a folyamatos romlás, hiszen használom rendesen a szemüvegemet, és mit lehetne tenni a romlás megállítása érdekében, esetleges javulásért?

        Hallottam szemtornáról, de még sosem próbáltam. Az esetleg segíthet?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a látásromlás témában

        Tisztelt kérdező!

        A legfontosabb kérdésem: amikor az első szemüveget kapta szembogár, pupilla tágítás történt-e? (A bevett gyakorlat szerint vagy ott helyben 5-10 percenként csepegtetve, vagy előző 3 napon át 3x cseppentve. A pupilla tágítás homályos látással, fényérzékenységgel jár. Kissé kellemetlen, ezért biztosan emlékszik rá az ember.)
         
        A leírásban az ragadta meg a figyelmemet, hogy 15 évesen jelentkezett először, akkor kapta az első szemüveget. A fő panasza ha jól értem a fejfájás volt és nem a homályos látás? Nem szokványos: hogy rövidlátás "csak" kamaszkorban jelentkezzen, és utána ilyen intenzíven fokozódjon 7 év alatt 3 dioptria. Ugyanakkor az irodalomban ritkaságként leírták.
         
        A kontroll szemészeti vizsgálaton érdemes lenne felvetni a pupilla tágítását és a pontos fénytörés meghatározását. Az eredmény egyértelművé tenné a helyzetet és azt követően a teendők is tisztázódnak.
         
        Tisztelettel:  

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-01 20:52:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 13:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: