• Glaukóma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        3 éve állapították meg, hogy mindkét szememen zöldhályog van. Akkor 22-es szemnyomással kórházi kivizsgáláson estem át. Szemfenék ép, látótér norm. Magas vérnyomásom (enyhe) és cukorbetegségem (enyhe, gyógyszeres) van, ezek nyoma a szemben még nem látható. Betalocot szedek évek óta. Xalatan szemcseppel kezdték a kezelésem, jelenleg Xalacomot használok, a szemnyomás 14-16 között van. Két évvel ezelőtt közepes fokú depresszióval kezeltek. Az orvos a kórelőzményekről kikérdezett, tudomása volt minden betegségemről. Xanax SR-t és Coaxilt kaptam, ezeket valamivel több, mint egy évig szedtem. A napokban hallottam, hogy glaucomásoknak semmiféle nyugtatót nem szabad szedni. Mi ebből az igazság, és ha így van, a fenti gyógyszerek milyen hatással lehettek a szememre? (Nem romlott a látásom.) Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a zöldhályog témában

        Tisztelt kérdező!


        Kategórikusan kijelentve, hogy a glacuomások nem szedhetnek nyugtatót nem igaz. Általában a zöldhályog két típusa közül a zárt zugú (ahol a csarnokvíz elvezetése a zug felé nem megfelelő) típusnál kell különösen tekintettel lenni. Ilyen esetben sűrűbben kell ellenőrízni a nyomást és váltani kombinált, vagy erősebb típusú szemcseppre. Egyébként a nyitott zugúnál nem szokott fennállni a zöldhályogos roham kialakulásának veszélye.
        A másik fontos tényező, hogy a nyugtatók küzöl egyesek a látóidegfőben okoznak elváltozásokat, amik ha hozzáadódnak a zöldhályog okozta látóidegfő károsító hatásnak együttesen veszélyes.
        Az Ön esetében, ha simplex típusú (nyilt zugú) a glaucoma akkor a kombinált szemcseppet alkalmazva nyugodtan maradhat a két említett gyógyszer. Amint írta a szemnyomása is ideális tartományban van. Majd látótér kontroll és szemfenéki vizsgálat javasolt.
         
        Tisztelettel: 

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-26 13:37:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 09:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: