• Retina

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        12 éves kislányom ovis korától hatalmas lelkesedéssel, kiváló eredményekkel, versenyszerűen judozik, viszont folyamatos gond a sportorvosnál a versenyengedély megszerzése. Gyermekemnek -2dioptriás rövidlátása van, mindez a sportolásban egyáltalán nem zavarja, de a sportorvos arra hivatkozva nem akarja megadni a versenyengedélyt, hogy a gyenge dioptria miatt nagy a kockázata a retina leválásának. Több alkalommal voltunk szemorvosnál (rendszeresen járunk kontrollra), a szakorvosok mindannyiszor elenyészőnek ítélték a kockázati tényezőt, (még szemész főorvosi szakvéleményt is vittünk...) leszámítva a dioptriaszámot, egészségesnek találták a szemét. Valóban felülbírálhatja a sportorvos a szakorvosi véleményt, valóban ekkora lenne a kockázat ebben a sportban, valóban más sportágat kellene választanunk mint ahogy a sportorvos ajánlotta?

        WEBBeteg szakértő válasza a retina leválás, sport témában

        Tisztelt kérdező!


        A szakorvosokkal értek egyet, abban a tekintetben, hogy kislányának teljesen egészséges a szeme. Amint írta is az ideghártyát is alaposan megvizsgálták, és nem találtak elvékonyodást, gyengeséget ami a szakadás és ideghártya leválás veszélyével járna. A sportorvos szerintem az előírásokat követi szigorúan. Sajnos a szabályok szerint a sportorvosé a "döntő szó" ebben a tekintetben.
        Valóban nagyon ritkán ilyan dioptria értéknél is bekövetkezhet az ideghártya leválás ütés hatására. De sportolás közben a nem szemüvegesek is sérülhetnek!
        Ha sikeres és nagyon szeretné csinálni, vétek lenne abba hagyni. Felvetődött bennem esetleg a kosarasoknál alkalmazott műanyag védőszemüveg. Bár nem tudom kis méretben elérhető-e?

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 10:53:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 08:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: