• Veseelégtelenség?.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktorno/ur! 12 eves kislanyomnak mindket szemeben a normal ertek folott van a nyomas (26).Egy regi szakkonyvben olvastam hogy ezt a betegseget veseelegtelenseg okozza,nekunk viszont az orvos nem mondta hogy vegezzuk el ilyen vizsgalatot.On szerint erdemes lenne elvegezni a kello analiziseket vagy sem? Es mennyire igaz ez a feltetelezes?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a zöldhályog témában

        Tisztelt kérdező!

        12 éves korban mért magas szemnyomás mindenképpen alapos kivizsgálást igényel. Első a szemnyomás kontrollált mérése. Néha a szemhéjak szorítása, hunyorgás stb. miatt is mérhetünk magas szemnyomást. Már elég nagy ahhoz, hogy a fájdalmatlan látótér, CFF vizsgálatot elvégezhesse, ez is nagyon sokat segíthet.

        A veseelégtelenség és az emelkedett szemnyomás, vagyis zöldhályog között ok-okozati összefüggés nem szokott fennállni. Esetleg veseproblémákat kísérő, vérnyomás emelkedés okozhat mérsékelten emelkedett szemnyomást. Egyes örökletes vesebetegségeket kísérhet veleszületett zöldhályog, de ebben az esetben súlyosabb tünetek jelentkeznének és már kisgyermekkorban kiderülne a gond.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-13 12:07:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 14:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: