• Dr Papp Júlia doktornő részére

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!

        Nagyon köszönöm a válaszát. Én vagyok az a 25 éves lány aki az Intralasikről kérdezett a -10 és -7,5-es szemeivel.:-)

        12 éve van kontaktlencsém de már szeretném abbahagyni mert eléggé diszkomfort érzésem van benne már 3 óra után is, annak ellenére hogy lágy lencse.

        A régi szemüvegem már gyenge, csináltatni kellene egy újat ekkor merült fel bennem a műtét gondolata, mert nem találtam keretet amibe szépen beleférne a -10-es lencse...

        Vizsgálaton a Focus Medicaban és az Optic Med-ben voltam. Szaruhártya vastagságom j:538. b:533. Ebből kb 100 mikront el kell párologtatni és a jobb szememre akkor sem ígértek tökéletes eredményt. Tehát viselnem kell majd szemüveget, ami nem is aggaszt, csak ne -10es legyen! De mivel ilyen nagy mennyiségű szaruhártyát távolítanak el, nincs is lehetőség újraműteni a későbbiek során.

        De ha még várok és tovább romlik a szemem, akkor is csak 100 mikront tudnak eltávolítani, mivel nem enged többet a jelenlegi szaruhártya vastagságom. És ha most csináltatom akkor is kell műtét után korrekció (szemüveg) és ha később akkor is. Azért szeretném most, mert hamarosan babát szeretnénk. Azt terveztük, ha most februárban meg tudnám csinálni a műtétet, december körül el tudnánk kezdeni próbálkozni. És ha csak egy év múlva lesz a műtét akkor a baba is "csúszik" 2 évet... :-(

        De persze a szemem nagyon fontos. De még egyszer leírom, nem zavarna ha műtét után tovább romlana és erősebb szemüveg kell, csak az aggaszt hogy a szemgolyó további torzulása hogyan befolyásolja az Intralasiket.

        Bocsánat, kicsit hosszúra sikerült a levél.

        Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a lézeres szemműtét, terhesség témában

        Kedves kérdező!

        Nem akarok kertelni valóban nehéz a döntés, mert nagyon sok minden szól a műtét vállalása mellett és ellen is. Nagyon sok ténnyel kell tisztában lenni. Amint írta is a műtétnek van felső biztonsági elpárologtatási határa maximuma: 100 mikron. Elvileg azért választották ezt a biztonsági határt, hogy ilyenkor még megfelelő a statikája a szaruhártyának és nem várható ebből fakadó torzulás stb.. Sajnos igazán nagy statisztikai elemzést, megfelelő betegszámmal (elfogadható okok miatt) még nem találtam ebben a témában. Örülök, hogy az is tisztázódott, hogy ez a beavatkozás nem jelent szemüveg mentességet. A gyerekvállalás kérdésébe pedig feltétlenül bevonnám a szülész-nőgyógyászt is. A rövidlátás miatt gondolom eleve a császármetszés mellett döntöttek, de
         a lézeres műtét is ebbe az irányba tereli a folyamatot. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a várandósság alatt a kötőszövetek nagy átalakuláson vesznek részt, fokozódik az oedema hajlam is. Műtét nélkül is várható lenne a "rövidlátósság" fokozódása. Ami a szülés és gyermekágy után mérséklődni szokott. Az is igaz, hogy a terhesség alatt nem lehetséges, de még utána szoptatási időszak alatt sem javasolt a műtét, tehát valóban nagyon sokat...lehet, hogy 2 évet is csúszna a műtét időpontja. A döntést Önnek kell meghozni, csak az információkkal tudunk segíteni.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-11 09:03:18; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 10:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: