• Szürke

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/nő! Decemberben kötőhártyagyulladásom volt a bal szememen, mely Tobradex szemcseppel múlt csak el. Kontroll vizsgálaton megemlítettem, hogy az égő érzés elmúlt, viszont szürke pernyét látok a bal szememmel a látómező bal oldalán.Hármastükör vizsgálat során: cornea hátlapján sejtes felrakódás, üvegtestben sejtes szórást állapítottak meg. Adreson inekcióval kezeltek, illetve Ultracortenol cseppet, krémet írtak fel. A köv. kontroll során Diprophos inekciót kaptam , mert a pernyét még mindíg láttam. Góckutatásom, véreredményem negatív. A pernyét már nem látom olyan gyakran (talán hozzászokott a szemem) csak ha gyors fel-le mozgatásokkal "megkeresem", viszont már több ízben előfordult,hogy a pernye a bal oldalról beúszott középre. a köv. kontroll során részleges hátsó üvegtest levállás, nasalisan alul retinán 3db choriopretiniteses góc, szélén pigmentszegéllyel. Elküldtek toxoplasma, -cara vizsgálatra, melynek az eredményére még várni kell. A kérdésem az lenne, hogy az utolsó kontroll során milyen gócot találtak a szememben, illetve ez a pernye valaha el fog e tünni, mivel segíthetek a gyógyulásában, illetve mivel lehet ezt kezelni, mert most semmijen krémet , cseppet nem kell használjak. Válaszát megköszönve Tisztelettel Pásztorné

        WEBBeteg szakértő válasza a szemgyulladás témában

        Tisztelt kérdező!

        Az Ön által leírt "pernye" a gyulladásos sejttörmelék, köteges rostok - ezek nagyon lassan változnak, gyakran el sem tűnnek teljesen. A "pernyét" a cornea és az üvegtest együttes elváltozása okozta. Toxoplasma gondii és Toxocara Catis két kórokozó amely leggyakrabban okoz ideghártya elváltozást - az ideg és érhártya gyulladását, heges góc képződéssel. Számomra nem világos, hogy ezt a leletet csak a legutolsó vizsgálat alkalmával írták le? Ha már pigmentszegélyt írnak le az inkább régebben lezajlott gyulladás maradványa szokott lenni. A vérvétel eredményét mindenképpen meg kell várni, mert a gyógyszeres kezelés szükségessége és típusa akkor dől el. Addig gyógyszeres kezelésre pillanatnyilag nincs szükség mert az akut gyulladás csillapodott. Általános terápia addig nem szükséges a vitaminokon és a nyomelemeken kívül.

        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-03 13:54:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 07:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: