• Foltok a látótérben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, A problémám szemészeti jellegű. Kb 1,5 - 2 hónapja egy szürkés(átlátszós gyöngysor szerű) foltot vettem észre a látóteremben, a jobb szememben. A szemem egyébként 2 éve kezdett romlani, -0,5 cyl. és -1 dioptiájú, és 22 éves vagyok. Mindaddig nem is foglalkoztam vele amíg nem voltam vele orvosnál, mert gondoltam az majd felír valamit rá, és elmúlik. Az orvos azt mondta, hogy ez a folt az üvegtestben van és nem kezelendő és lehet majd még több is. Ettől elég rosszul éreztem magam, és mivel fokozottan figyeltem rá, észrevettem hogy, ezenkívül még van kb. 20 másik foltom is ami átlátszó, ebből néhány a bal szememben van(pálcikák, pontok, erős fényben, vagy világos egyszínű felületen látom őket) de eddig nem láttam, sajnos azóta azokat is többször észreveszem. 2 hete elmentem egy országszerte ismert szemészhez is, aki szintén megállapította, hogy ez az elváltozás nem kóros, a szemem egészséges, de ő azt mondta hogy 1000mg C vitamin és borogatás segíthet és, majd hónapok alatt leszállhatnak a szem aljára. Elkezdtem szedni a C vitamint és körbelül egy hónapja egy Vitreoclar Crono nevezetű olasz gyógyszert is (kollagén, E vitamin és Glukóz van benne), és azóta úgy látom hogy a szürkés foltom mintha halványodna. A kérdésem arra irányul, hogy ön szerint valóban nem kóros e 22 évesen enyhe myopiával ilyen apró foltokat látni, milyen gyakori az én korosztályomban, és kell e attól tartanom, hogy még sokkal több lesz, vagy azt pupillatágításnál észrevették volna? Válaszát előre is köszönöm! Ádám

        WEBBeteg szakértő válasza a foltok, látótér témában

        Tisztelt kérdező!

        Az üvegtest finom kollagén rácsszerkezetében születés óta keletkeznek elváltozások. A rövidlátóknál valóban gyakoribb és az átlagnál kissé hamarabb jelentkezik. 22 éves kor nem számít túl alacsonynak, van akinek már 18-20 éves korban is észrevehető, főleg ha nagyon figyel rá az illető.
        Az alkalamzott terápia tökéletes, ennél többet nem tehetünk. A készítmények tartalmazzák a kollagén rostok megújulásához szükséges összes "hatóanyagot". Sajnos ez is a természetes "öregedés" része, ezért nem visszafordítható, de lassítható. Valóban halványodni fognak , de nem szoktak teljesen eltűnni.

        Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-12 09:48:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 12:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: