• Szemprobléma!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt D.Úr/Nő! 26 éves nő vagyok, és napi 8 órában számítógép előtt ülve dolgozom. Többször előfordult hogy fájt a szemem, fejem. Elmentem márciusba orvoshoz és a bal szememre -0,25, a jobbra -0,50 állapított meg a doktornő. Azt mondta hogy ez elég a munkához, esetleg napi viseletre is. Szégyellem magam, de nem váltottam ki. Aztán novemberben adódott egy ingyenes vizsgálat és újra megnézettem egy másik orvossal.Ott azt mondta, hogy a bal -0,25, de a jobb már -1,25. Megijedtem, mert azt mondta, hogy a jobb sokat romlott,és azzal csak 30 %-ot látok. Ráadásul nem ajánlja kimondottan számítógéphez. Visszamentem az eredeti orvosomhoz, aki márciusban vizsgált és ugyanazt a leletet mondta,mint anno,( -0,25 -0,50) és azt mondta ez bőven elég a munkámhoz,akár utcára is, mert látok vele. Ha nagyobb dioptriát írna, elfáradna a szemem a gép előtt. Most kinek higyjek??? Egy 3. orvoshoz már nem megyek el. Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a számítógép, rövidlátás témában

        Kedves kérdező!

        Ön fiatal, tehát ebben a korban külön olvasó, vagyis közeli munkához való korrekció nem szükséges. Fiataloknál gyakori hiba, hogy a szemüveg vizsgálatánál a minuszos, "rövidlátó" üveget választják, mert azzal minden élesebb, kontúrosabb.....de kisebb. A túl erős szemüveg valóban nagyon fárasztja a szemet. Gyakori jelenség, emelllett a fáradásos myopia: fáradtság, kimerültség esetén fellépő átmeneti rövidlátás. Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy nem vette volna észre, hogy az egyik szemével csak 30%-ot lát. Javaslatom szerint érdemes lenne elkészíteni a korábbi (és a megerősített) vizsgálat eredménye alapján a szemüveget. Viselve ön is érzékelni fogja a pihentető, jótékony hatását.

        Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-12 09:43:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 12:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: