• Szemprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő, előre is elnézést kérek a terjengős levélért, de nagyon aggódom és el vagyok keseredve. 36 éves vagyok , soha semmi baj nem volt a szememmel, sem balesetem nem volt, sem trauma nem ért. 2007-ben tapasztaltam először, hogy jobb oldalra időnként nem látok jól. Illetve, ha a bal szememet letakarom, (behunyom) jobban látok. Akkor azt mondták, hordjam a szemüvegem, mert nem használtam. (0,5 cyl.ax. 170=1.0 -1,25 cyla.xa 15=o) Ez év márciusában ismét felkerestem egy szemészt, mert előre tekintéskor a bal szemem felfelé balra kimozdul,(egy kicsit ferdén is tartom a fejem, hogy ezt korrigáljam), valamint jobbra tekintéskor ez a szemem kissé elmarad. Kettős látásom is van ezekbe az irányokba. Szemészeti vizsgálatok nem mutattak semmi kórosat. A Hess vizsgálat véleménye: a bal szemével jobbra és lefelé tekinteni kevésbé tud valószínűleg a bo-i m.r. est. és sup. hegesedése vagy a bo-i m.r. int. és inf duzzanata miatt. Ultrahang nem igazolt megvastagodott izmokat, kóros elváltozást. Elküldtek endokrin szakrendelésre, mert 1998-2000-ig kezeltek thyroiditssel. Az ezzel kapcsolatos leleteim is negatívak. Voltam Orbita MRI-n és Orbita DTPA-n, utóbbi aktivitásértékei: jobb: 7,9 bal:8,5 (norm 8 ig), de mindkettőt rendben találták. Mivel a munkámban is nagyon zavar, mit tehetek? Mi okozhatja ezt? Az Ön véleménye szerint, milyen irányban kellene/lehetne további vizsgálatokat végezni??

        WEBBeteg szakértő válasza a kettős látás témában

        Tisztelt kérdező!

        Valóban nagyon különleges a problémája. A szemüveg viselése javallt, de szerintem az ön esetében a kettőslátás, szemizom eltérés inkább központi idegrendszeri probléma és nem a szemüveg nem viselése magyarázza. Megnyugtató, hogy a pajzsmirigye rendben van. Bár nagyon ritkán rendezett hormonszint mellett is megmaradhatnak a tünetek, de önnél nem ez a helyzet. A tünetegyüttes, amit leír felveti a IV. agyideg n. trochlearis eltérését. Érdemes lenne ideggyógyászati kivizsgálást is kérni.

        A tünetek nem túl régóta vannak jelen, tehát az örökletes eltérés nem valószínű. Ritkán az agyideg magvak és az ideg szintjében lehet elváltozás. Fejrándítás, hirtelen mozgás néha még kisebb trauma is okozhat elváltozást. A leggyakoribb ok az ér eredetű elváltozás. Ha a kivizsgálás nem mutat eltérést, belgyógyászat irányába lehet lépni. A teendők a kivizsgálás eredményeitől függnek.

        Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia szemész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-24 13:27:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 17:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: