• Gyermekkori kancsalság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 15 hónapos kislányom 1,5-2 hete befelé kancsalít hol az egyik hol a másik szemével. Eddig semmilyen probléma nem volt egyik szemével sem. Általában távolba nézéskor ugrik be a szemecskéje a nózija felé, közelre nem mindig és nem is állandóan, de naponta többször is észrevehető. Aggódom, mit tegyek? Figyeljem még vagy vigyem el vizsgálatra? Köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező!

        A megfigyelés nagyon fontos, amint leírta még rövid ideje áll fenn a kancsalítás. Fontos, hogy a családban vannak-e szemüvegesek, ismert-e kancsalság. Ennyi idős gyerekeknél néha a fáradtság, láz okozhat átmeneti kancsalságot. Ha tartósan még egy-két hétig fennáll érdemes lenne szemészetre elvinni, ahol pupilla tágításban lemérik szükség van-e szemüvegre és ha igen milyen erősségűre. Ha a szemüvegen túl szükség van esetleg takarásra azt is ott döntik el.

        (A leírt tünetek alapján hypermetrop, azaz távollátó (+) szemüveg igényre van gyanúm, de vizsgálat nélkül azonban ne szaladjunk előre.)

        Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-18 13:27:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 08:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: