• Glaucoma és terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszelt Szakértők! Magas szemnyomás miatt Xalatan és Combigan cseppeket kell használnom a bal szemembe. Ma a terhességi tesztem nagy örömömre pozitív lett.Hogyan kell hasznélnom a cseppeket a terhességem alatt? Természetesen fel fogom keresni a kezelőorvosomat is, de szeretném tudni az önök véleményét is. Tisztelettel: Kathe

        WEBBeteg szakértő válasza a glaucoma témában

        Tisztelt kérdező!


        Először is gratulálok az örömhírhez és nagyon jó egészséget kívánok önöknek! Amint írta két nagyon jó, újabb fejlesztésű erős szemcseppet használ. Minél hamarabb javasolnám a szakorvos felkeresését, mert nagyon fontos örök kérdést vetett fel.
        A szemcseppekkel nincs kettős vak, nagy betegszámú összehasonlító vizsgálat terhességben. Tehát nyugodt szívvel, tapasztalatok hiányában egyiket sem lehet igazán ajánlani, főleg nem a terhesség első harmadában. Ugyanakkor tudni kell, hogy a szemcsepp hatóanyagaiból a kötőhártyán keresztül nagyon minimális szívódik fel és még minimálisabb jut át a kicsihez.
        Ami ilyenkor javasolt: egy hatóanyagú, kicsit talán "gyengébb" (Béta-blokkoló típusú), de biztonságosabb szemcsepp. Még olyan áron is, ha esetleg egy kicsit magasabb lesz a szemnyomás. A cseppentés után néhány percig óvatosan a könnypontot ujjbeggyel nyomva tartani, mert ilyenkor kevesebb csorog hátra a garatra és onnan kevesebb szívódik fel.
         
        Tisztelettel:

         Dr. Papp Júlia szemész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-24 21:19:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 10:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: