• Zöldhályog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Több mint 10 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam zöldhályogot (most 52 éves vagyok). Rendszeresen járok ellenőrzésre és használom a szemcseppeket. Mostanában többször tapasztaltam, hogy hol az egyik, hol a másik szememmel homályosan látok, mintha egy lencse lenne a szemem előtt. Csak pár percig tart ez a tünet, utána ismét látok rendesen. Ez a zöldhályog miatt lehet, vagy valamilyen más betegségnek a tünete? Tisztelettel: L.E.

        WEBBeteg szakértő válasza a zöldhályog témában

        Tisztelt L.E.!


        Nagyon fontos, hogy mikor tapasztalja a homályos látást és mi szünteti meg. Sajnos a zöldhályog okozta átmeneti enyhe keringési zavar is okozhat hasonló tüneteket, ilyenkor célszerû lenne kiegészíteni a terápiát, hogy még alacsonyabb tartományba kerüljön a szemnyomás.
        Ha közeli munka közben észleli, majd ha "fókuszál" akkor kitisztul az a közeli korrekció hiányára utal. Vagy a meglevõ olvasó szemüveg dioptriája gyengébb a kelleténél.
        Ha a panaszok a szem pihentetése, majd néhány pislogás után szûnik meg, akkor a könnyfilm egyenetlenség lehet az ok. Száraz szem jellegzetes tünete, ilyenkor mûkönny készítményt javasolt használni.
        Cukorbetegek körében a vércukorszint ingadozása is okozhat homályos látást a lencse anyagcseréjét befolyásolva. Keringési betegségek közül a vérszegénység, vérnyomás ingadozása is okoz - bár mindkét szemet érintõen - homályos látást.
         
        Tisztelettel: dr Papp Júlia


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-07 19:25:10; Megválaszolva: 2011. július 28., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: