• Mi utal arra, ha sokat pislog a gyermekem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam egy-két hete nagyon erősen pislog, közben a száját is mozgatja. A szájmozgatást már több hete észrevettem és rossz szokásként gondoltam, de amióta ez az erős pislogás is társult hozzá, megijedtem. Szerdára kaptunk időpontot a szemészetre, addig is próbálgatom az 5 éves gyermekemet figyelemmel kísérni, hogy a látásával van-e gond? Közelről-távolról kisebb-nagyobb képeket, színeket mutatok neki, hogy felismeri-e? Látja-e? Én úgy tapasztalom, hogy elég jól lát, de ezt majd szerdán remélem, megerősíti a szemészet. A következőt szeretném tudni, hogy ez a nagyon erőteljes pislogás hunyorgással, illetve az arcmozgatása idegi alapon történhet-e vagy ha nem találnak semmit a szemészeten, hová fordulhatok a továbbiakban? Egy aggódó édes anya előre is köszöni mielőbbi válaszát. Tisztelettel: Englohner Beáta

        WEBBeteg szakértő válasza a pislogás témában

        Először valóban rossz szokás, amire szoktunk gondolni erőteljes pislogás, szájnyitogatás mellett.

        Nagyon fontos ugyanakkor a szemészeti vizsgálat, hisz gyakran a homályos látást igyekszik a kicsi pislogással javítani. A gyerekek ebben a korban nagyon jól tudnak alkalmazkodni, tehát a szemizmokat igénybe véve jelentős dioptria értéket tudnak korrigálni. Tehát az nagyon jó, hogy otthon jól lát közelre és távolra, de lehet, hogy emögött intenzív izommunka áll.

        A szemészeten szerintem javasolják majd a pupilla tágításban végzett vizsgálatot, ami kikapcsolja ezt az alkalmazkodó képességet.

        Amint leírta, van egy viszonylag ritka szemhéjemelő izom gyengeség, amire jellemző, hogy a száj erőteljes nyitásával egyetemben a szemhéj is megemelkedik (Marcus Gunn). Ez viszont nagyon-nagyon ritka, ebben az esetben javulni szokott idővel a szemhéj mozgatás. Alsó tagozat vége felé szokták tervezni a szemhéjemelő műtétet, ha még szükséges. Addig érdemes várni.

        Ha a szemészeten minden teljesen rendben van, azért egy rutin ideggyógyászati vizsgálat érdemes, a megnyugtatásra.

        Dr. Papp Júlia szemész szakorvos

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-06 14:07:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 13:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: