• Szürkehályogot mikor fogják megműteni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Edesanyamnal,aki 67 eves es egeszseges, szurkehalyogot diagnosztizaltak(kerdojeles Fuchs folttal)a bal szemen(-8D).Szemuveget sosem hordott.Az orvos azt javasolta,hogy semmit se tegyen,majd a jobb szem lesz a vezerszem.Vajon eleg lesz a mutet ha majd a jobb szemmel is homalyosan fog latni?A homaly egyebkent centralis,mert kozelrol is csak homalyosan latja az arcomat ha egyenesen ram nez.

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

        Kedves kérdező!
         
        Nagyon nehéz a részletek ismerete - a szem vizsgálata - nélkül nyilatkozni, pontos választ adni ilyen fontos kérdésben.
        Minden műtét, még a rutin szürkehályog műtét is rizikóval jár. Részletes mérlegelés szükséges, hogy megéri-e a műtét? Várható-e látásjavulás és ha igen mennyivel fog tisztábban látni a páciens? MIndig együtt kell a másik szemmel értékelni a helyzetet.
         
        (Amint írta a műtét ellen szól: a nagy dioptria érték a bal szemen, bár ezt okozhatja a szürkehályog is. A kérdőjeles Fuchs folt az éleslátás helyének elváltozása, mely okozhatja a centralis látás romlását - nehezebb arcfelismerés. Ebben az esetben tisztul a látás, de lényeges javulás a centralis homályban nem várható. Ha fiatal korában is a bal szem volt a gyengébb elképzelhető, hogy tompalátó ez a szem és ekkor szintén csak minimális javulás várható.)
        A szürkehályog műtét egy-két esetet kivéve nem sürgős műtét, tehát a mérlegelésre, gondolkodásra bőven van idő. Néhány hónap várakozás után kontroll vizsgálatot lenne érdemes végeztetni, hogy romlott-e vagy stabil az elvátozás, korábbi papírral összevetve. 
        Esetleg részletes vizsgálatot az ideghártya állapotának megítélésére (OCT, retinometer, angiográfia), az eredmények birtokában könnyebb a döntés.

        Tisztelettel: 

         Dr. Papp Júlia  szemész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-05 22:06:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: