• Tanács kérése egy rokonom számára.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Sógornőm cukorbeteg, már 40 éve inzulinon él. A cukorbaj összes járulékos bajai sorra előjöttek nála, most a szemével is gondban van. az orvosa hályogot állapított meg nála. Egyik kérdésem: a két szeme között 3 dioptriánál nagyobb a különbség, (6 és 9 dioptria) Való igaz lehet, hogy ilyen szemre nem lehet szemüveget készíttetni? A másik kérdésem: gondolhat-e ez a beteg szemműtétre, a sebei igen nehezen gyógyulnak, és a lábán keletkezett fekély is csak egy éves kezelés után gyógyult be, úgy-ahogy. Válaszukat előre is tisztelettel megköszönöm: J.Zoltán.

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség mellékhatásai témában

        Tisztelt kérdező!
         
        A 3 dioptriányi különbség a két szem között a szemüveglencsék torzító hatása miatt az agy számára elfogadhatatlan. Ilyenkor kontaktlencsét szoktunk javasolni, de aki cukorbeteg a szaruhártya érzékenyebb minden külső ingerre - így a kontaktlencse is nehezen gyógyuló fekélyt, panaszokat okozhat.
        Szürkehályog műtét természetesen elvégezhető és a megfelelő dioptriájú műlencse a fenn említett 3 dioptria különbség problémáját is megoldaná.
        Az fontos ilyen esetben, hogy a gyulladás csökkentő utókezelést tovább kell folytatni, és a kíméletes életmódra is sokkal jobban oda kell figyelni. A műtét időpontjára stabil szénhidrátháztartás, vércukor szint is jelentősen csökkenti a szövődmények esélyét.
        A szürkehályog műtét halasztásának a másik veszélye, hogy nem lehet a lencsehomály miatt elvégezni az esetleges szemfenéki lézer kezelést.

         Dr. Papp Júlia


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-03 21:41:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 08:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: