• szemüveg váltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Gyermekorom óta szemüveges vagyok, Myopia és Astigmia miatt. Évek óta (2007) +1.5D+0.5 cyl 110 fok és +1.5 D PD:60 mm szemüveget írt fel szemész orvos. Ez az ú.n. utcai szemüvegem. Kb. 2 éve olvasó szemüveg viselése is szükséges az adminisztratív munkakör miatt. (a normálnál kisebb betűnagyságot csak olvasó szemüveggel tudom elolvasni)Olvasó szeművegként +1.0 D-val erősebb szükséges a fentinél. A fenti szemüveggel már nem volt tökéletes a látásom, egyre gyakrabban került elő az olvasó szemüveg normál betűnagysághoz is, ha dolgozom.(így komfortosabb) A tökéletes látás érdekében új szemüveget készítettem, az orvos +1.5D és +1,75D+0.5 cyl 170 fok paraméterekkel rendelt szemüveget. A próbalencsével így láttam tökéletesen a táblát, és olvasni is tudtam vele a közeli olvasó táblán az alsó két betűnagyság kivételével. Az elkészült szemüveget felpróbálva csak a távoli 4-5 m-re lévő kép tiszta, az ettől közelebbi homályos, olvasni egyáltalán nem tudtam vele. 1 napja próbálgatom, de megfájul a a szemem, hunyorítva nézek a a szemüvegben. Jeleztem az orvosnak, azt a választ kaptam, hogy majd megszokom, de ez a szemüveg kizárólag távolra való. Ha ez nem felel meg, vásároljak másik lencsét, készíttessek multifokális szemüveget. Kérem segítsen tanácsával, valóban "csak" megszokás kérdése? Hogyan lehet az, hogy most a másik szememre kell a cylinder? Nem fogja az új szemüveg még jobban elrontani a szemem? Üdvözlettel

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szemüveg, myopia, hypermetropia témában

        Kedves Hölgyem! Amennyiben Ön myopiás, akkor "mínuszos" szemüveget kellene hordania, hiszen rövidlátó, amennyiben hypermetrop (távollátó), akkor "pluszos" szemüveget. Alapvetően +0.5D cylinder olyan mértékű eltérés, amely még fiziológiás, agyunk korrigálni képes az eltérést. A korábbi és a jelenlegi dioptriái között nagy különbség nincs. A kérdésem, hogy hogyan lehetséges, hogy a korrekció során, amikor próbálták a lencsét, mind távolra, mind közelre jól látott vele, míg jelenleg közelre nem? Lehetséges, hogy olvasó szemüvegre lenne "csak" szüksége, mely 1 D-val erősebb kellene, hogy legyen, mivel hypermetrop. Ezekre a kérdésekre azonban ilyen formában nem tudok pontosan válaszolni. Amennyiben multifokális szemüvegben gondolkodik érdemes tudni, hogy annak megszokása (pl. fejtartás) több időt vesz igénybe. Remélem segítettem. Üdvözlettel,


        Kérdés: 2017. augusztus 12., 11:39; Megválaszolva: 2017. augusztus 17., 23:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: